Kırmızı Ette Arz Güvenliği İçin Yerli Üretimin Desteklenmesi Önem Taşıyor

kirmizi-ette-arz-guvenligi-icin-yerli-uretimin-desteklenmesi-onem-tasiyor-3L2GDmur.jpg

Gıda milliyetçiliğinin artması sadece tüketim alanıyla sınırlı kalmayıp hayvancılık sektöründe de kendini gösteriyor. Ülkeler, tarımsal politikalarını belirlerken kendi kendine yetebilme hedefini önceleyen bir yaklaşım benimsemeye çalışıyor. Uzmanlar, kısa vadeli çözümler yerine uzun vadeli planlamalarla yerel üretimi ve kaynakları ön planda tutmanın önemini vurguluyorlar.

Türkiye özelinde, kırmızı et kıtlığını sadece ithalat yoluyla gidermeye dönük adımların sürdürülebilir olmadığını belirten uzmanlar, uzun vadede ithalata bağımlı bir yapıdan çıkılmasının gerekliliğine dikkat çekiyorlar. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarım Teknolojileri Kümelenmesi gibi kurumlar bu doğrultuda çalışmalar yürütüyor. Kırsalda Bereket Hayvancılığa Destek Projesi ise buna örnek olarak gösteriliyor.

Planlı üretim anlayışında, ülke ihtiyaçlarına uygun şekilde üretimi hedefleyenlerin destekleneceğine vurgu yapılıyor. Ayrıca tarım ve hayvancılıkta mevcut yaş ortalamasının 59 olduğu göz önüne alındığında, gençlerin tarım ve hayvancılık alanına yönlendirilmesi adına bilgi ve teknoloji odaklı girişimlerin artması gerekiyor. Bu doğrultuda Tarım ve Orman Bakanlığı ile Tarım Teknolojileri Kümelenmesi’nin yanı sıra üniversitelerin bu alandaki rolü büyüyor; genç yeteneklere rehberlik edilerek sektöre kazandırılmaları hedefleniyor.

Türkiye’de yerli embriyo üretim ruhsatına sahip olan tek üniversite olduğumuz gerçeği ise, üniversitenin embriyo transfer merkeziyle hayvancılıkta verimliliği artırmaya odaklandığını gösteriyor. Az kaynak kullanımıyla daha yüksek çıktı elde etmek için doğru genetik ve doğru bakımın kritik olduğuna vurgu yapılıyor. Çiftliğimizde yer alan hayvanların 40-50 kilogram süt verecek geneetğin öncelikli hedef olduğu, buna paralel olarak bilinçli bakım ve beslemenin gerektiği ifade ediliyor. Embriyo teknolojisi ise bu hedefin merkezinde yer alıyor. Kırsalda üretim yapan yetiştiricilerin düşük verimli hayvanlarına uygulanacak embriyo transferiyle 50-60 kilogram süt elde edilmesi ve hızlı üretim artışının mümkün olduğu belirtildi.

Exit mobile version