Kadınların Yükselişi Sınırlı ve Kırılgan: Toplumsal Dinamikler ve Eşitlik İçin Yeni Bir Perspektif

kadinlarin-yukselisi-sinirli-ve-kirilgan-toplumsal-dinamikler-ve-esitlik-icin-yeni-bir-perspektif-PA7RMBdl.jpg

Bir önceki döneme göre Kadın Yönetim Kurulu Başkanı olan şirket sayısı 50’den 57’ye yükseldi; aynı dönemde kadın CEO sayısı da 25’ten 31’e çıktı. Rapora göre, tüm BIST’te 177 şirketin ve BIST-100 içinde 31 şirketin yönetim kurulları hâlâ tamamen erkeklerden oluşuyor. %30 Kulübü Türkiye’nin düzenlediği Kadın Direktörler Konferansı’nda sunulan bulgular, 2025 verileriyle Türkiye’de yönetim kurullarında kadın temsilinin %25 eşiğinin altında kaldığını gösteriyor. SPK’nın önerdiği %25 kadın üye payını yakalayan şirket sayısı 191’e yükselse de toplam şirketler arasındaki pay sadece %32,6 olarak kaydediliyor.

En az bir kadın yönetim kurulu üyesi gerekliliği konusunda yapılan analiz, yeni bir kota senaryosu üzerinden projeksiyonlar sunuyor. Bu hesaplama ile 177 şirket için en az bir kadın üye, kota uygulanması halinde ise 433 yeni kadın üyenin gerekli olduğu ortaya konuyor. Rapor, yönetim kurulu başkanı kadın sayısının 57’ye, kadın CEO sayısının da 31’e yükseldiğini teyit ederken, bu gelişmenin tüm şirketler için eşit ve sürdürülebilir güç kazandırma açısından hala sınırlı kaldığını vurguluyor ve özellikle büyük ölçekli şirketlerde (BIST-100) yönetimde kadın temsilinin artması gerektiğine işaret ediyor.

İşgücü ve değerler açısından dönüşüm değerlendirmesinde Ata Can Bertay, 2025 yılında kadınların yönetim kurulu koltuklarında görünen payının tarihsel olarak en yüksek seviyeye ulaştığını ancak ilerlemenin kırılgan ve düzensiz olduğuna dikkat çekiyor. Özellikle BIST-100’de gerileme yaşanması ve tamamen erkeklerden oluşan kurulların sayısının 31’e yükselmesi, temsilin sahada karşılık bulması gerektiğini gösteriyor. Yönetimdeki rol farkını azaltacak adımların atılması, %30 hedefinin sadece sembolik olmaktan çıkıp somut bir kalite artışına dönüşmesini sağlayabilir. Bugün en az bir kadın direktörün olması hedefinin bile piyasanın ilerlemesini hızlandıracak güçlü bir kaldıraç olduğuna vurgu yapılıyor.

Sağduyunun ve kapsayıcılığın önemi üzerine konuşan %30 Kulübü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Melsa Ararat, kurullarda karşılaşılan yeni zorlukları öngörüyor ve şu açıklamayı yapıyor: Jeopolitik değişimler, yapay zeka ve teknolojideki hızlı gelişmeler, güç dengelerindeki kaymalar ve tedarik zincirinin etkileri dahil olmak üzere çok boyutlu riskleri dikkate alan bir vizyon gerekiyor. Kadınların, klasik erkek egemen kurullara yenilikçi bakış açısı ve farklı deneyimlerle değer kattığını belirten Ararat, kurullarda etkili tartışmalar, hızlı karar alma ve etik standartların korunmasıyla rekabet avantajı elde edilebileceğini savunuyor.

UNDP’de üst düzey görev kapsamında Şebnem Şener, Stratejik Plan Uygulama ve Entegrasyon Direktörlüğü görevine atandı ve UNDP’de bu rolde yer alan ilk Türk kadın yöneticisi olarak konumlandı. Yeni görevi kapsamında Şener, New York’ta UNDP Genel Merkezi İcra Ofisi’ne bağlı olarak çalışacak ve organlar arası stratejik entegrasyonu güçlendirecek. Şener’in kariyeri Dünya Bankası’nda finansal kapsayıcılığı artırmaya yönelik çalışmalarla yoğrulmuş durumda; finansmana erişimi güçlendirmek ve finansal krizlere hazırlık kapasitesini geliştirmek onun uzmanlık alanlarından bazıları arasında yer alıyor.

Exit mobile version