Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi Toplantısı

gida-ve-tarimsal-urun-piyasalari-izleme-ve-degerlendirme-komitesi-toplantisi-83SNHYX2.jpg

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklama kapsamında, Komite toplantısı Bakan Mehmet Şimşek’in ev sahipliğinde gerçekleşti. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan ile ilgili bakan yardımcıları ve kurum temsilcileri toplantıda bulundu.

Toplantıda, bölgedeki jeopolitik gerilimlerin tarım ve gıda piyasaları üzerindeki etkileri ayrıntılı şekilde ele alındı. Arz durumları ve fiyat eğilimleri yurt içi ve yurt dışı bağlamında değerlendirilerek, ilgili ürünlerin izlenmesi ve yönlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

Yol haritası belirlenmiş bulunmaktadır Bu çerçevede, üretici maliyetlerini düşürebilecek adımlar olarak akaryakıt ve gübreye yönelik politikaların enerji maliyeti üzerinde minimum düzeyde etkili olacak şekilde uygulanacağı teyit edildi. Ayrıca, temel gıda ve tarımsal ürünlerde mevcut arz güvenliğinin tehlikeye düşmeyeceği bildirildi. Planlı yatırımların hız kazanması amacıyla organize tarım bölgeleri ve bunlara ilişkin finansman seçenekleri masaya yatırıldı ve konuya ilişkin yol haritası oluşturuldu.

Gerekli tedbirler uygulanabilir durumda Toplantıda, gıda tedarik zincirinde fiyat oluşumunun sağlıklı bir biçimde izlenmesi ve üretici ile tüketici dengesi gözetilerek fiyatların istikrarlı bir düzeye çekilmesi için çalışmaların artırılarak sürdürülmesi kararlaştırıldı. Açıklamada, haksız fiyat uygulamaları ve kayıt dışı ticarete karşı mevcut mevzuat çerçevesinde denetimlerin kararlılıkla devam edeceği belirtildi. Gelecek dönemde, maliyetlerle uyumsuz görülen fiyat artışlarının görüldüğü ürünler başta olmak üzere gerekli görülen tüm tedbirlerin dış ticaret dahil hayata geçirileceği ifade edildi. Ayrıca, fiyat değişimlerinin kapsamlı bir şekilde izlenmesini ve analizini mümkün kılacak uygulamaların hayata geçirilmesine karar verildi. Komite, sektördeki tüm aktörleri kapsayacak şekilde koordineli çalışmayı sürdürürken, gıda ve tarımsal ürün piyasalarını etkileyebilecek riskleri etkin biçimde yönetmeye devam edecek.

Exit mobile version