Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kanada temaslarının ikinci gününde PDAC 2026 Kongresi kapsamında düzenlenen özel oturumlarda Türkiye’nin enerji ve madencilik stratejisini paylaşırken, maden arama ve işletmecilik alanında küresel arenada Türkiye’nin rolünü vurguladı. Türkiye’nin özel oturumunda “Ekonomide Madenciliğin Stratejik Rolü ve Geleceği” başlığıyla yapılan konuşmada, ülkenin bu alandaki vizyonu kamuoyu ile paylaşıldı.
Bayraktar, enerjide artan talebi karşılamak ve dışa bağımlılığı azaltmak hedefiyle yürütülen çalışmalara değinerek, 2053 karbon nötr hedefi doğrultusunda yerli ve yenilenebilir kaynaklara verilen önemin altını çizdi. Enerji verimliliğine 7 yıl içinde yaklaşık 20 milyar USD’lik yatırım planı ile birincil enerji tüketimini yaklaşık yüzde 15 oranında azaltmayı hedeflediklerini söyledi.
Nükleer enerji alanında işbirliği hedeflerini paylaşan Bakan, 2050 itibarıyla en az 20 gigavat kapasite hedefiyle hem konvansiyonel büyük santraller hem de Küçük Modüler Reaktörler (SMR) için projeler geliştirmeyi planladıklarını belirtti ve Kanada ile bu alanda ortak yürütülecek çalışmaların önemine işaret etti.
“MADENCİLİK OLMADAN ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ GERÇEKLEŞMEZ” söylemiyle madenciliğin enerji geçişindeki kritik rolüne vurgu yapan Bayraktar, dünya genelinde minerallerin gerekliliğine dikkat çekti. Madencilik sektöründeki gelişmelerin enerji dönüşümünün önündeki bazı zorluklarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Bakan, Kanadalı şirketlerle Türk şirketleri arasındaki iş birliğini güçlendirmek amacıyla Kanada’ya yatırım çağrılarını artırmayı hedeflediklerini kaydetti.
“FIRSATLARI ARIYORUZ” söylemiyle, sadece Kanada’da yatırım yapan şirketleri değil, Türk şirketlerini de Kanada’da yatırım yapmaya teşvik ettiklerini belirtti. Kamu petrol ve doğal gaz şirketlerinin Türkiye Petrolleri ve Eti Maden gibi kurumlarla birlikte Kanada’da yatırım imkanlarını değerlendirdiklerini ve alternatif tedbirler arayışını sürdürdüklerini açıkladı.
Avrupa pazarları için LNG’nin önemi vurgusuyla Türkiye’nin LNG altyapı ve yeniden gazlaştırma kapasitesinin Avrupa’ya ulaşımını kolaylaştıracağını ifade eden Bayraktar, Türkiye’nin Kanada LNG’lerini Avrupa’ya taşıyabilecek konumda olduğunu ifade etti. Şu an bazı LNG tedarikçileriyle bu konudaki altyapı ve hızlı geçiş konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Toronto’da gerçekleşen Kanada-Türkiye Enerji ve Madencilik Yuvarlak Masa Toplantısı kapsamında üst düzey yöneticilerle bir araya gelen Bayraktar, Türkiye’nin enerji ve madencilik vizyonunu aktardı. Madencilik alanında adil ve rekabetçi bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Bakan, geçen yıl TBMM’de yürürlüğe giren yeni yasal düzenlemelerin yabancı yatırımları hızlandıracağına inandığını kaydetti.
İkili görüşmeler kapsamında Oakville West Milletvekili Şima Açan ile, ayrıca Alberta ve Ontario enerji bakanlarıyla görüşen Bayraktar, ikili ticaretin artırılması ve nükleer alanında da karşılıklı iş birliği olanaklarının değerlendirilmesi üzerinde durdu.
