ABD başkenti Washington’da imzalanan mutabakat, Irak ile Suriye arasındaki eski ham petrol boru hattının yeniden inşa edilerek devreye alınmasını amaçlıyor. Görüşmeye katılan iki taraf adına toplantıya katılan temsilciler, Basra Petrol Şirketi Başkanı Bassem Abdul Karim Nasr ve Suriye Petrol Şirketi CEO’su Youssef Qablawi, belgeyi imzaladı. Törene katılan ABD Enerji Bakanı Chris Wright, sürecin başlatılacağı mesajını paylaştı.
ABD’nin rolü Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, hattın yeniden hizmete girmesinin bölgesel dengeler açısından kritik olduğuna vurgu yapıldı. Proje, teknik ve finansman süreçlerinin uluslararası bir konsorsiyum tarafından yürütüleceğini belirten bir çerçeve olarak sunuldu.
Hürmüz ve enerji güvenliği Törende konuşan Tom Barrack, Ankara’daki ABD Büyükelçisi olarak ve Suriye ile Irak özel temsilcisi olarak, boru hattının hayata geçmesinin enerji arzı açısından Hürmüz Boğazı üzerindeki baskıyı azaltabileceğini söyledi. Bu değerlendirme, bölgedeki enerji hattının uzun süredir atıl durumda olan geçmişine bir atıf taşıyor.
Geçmişe dönüş Kerkük’ten başlayan ve Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki Banyas Limanı’na uzanan hattın 2003’te Irak işgali sonrası zarar görmesi nedeniyle uzun süre faal olmadığını hatırlatan yetkililer, yeni mutabakatla hattın yeniden inşa edilerek faaliyete geçmesini hedefliyor.
