G7 Öncesi İran Açıklaması: Uranyum Kapasitesi Hedefe Ulaşıyor

g7-oncesi-iran-aciklamasi-uranyum-kapasitesi-hedefe-ulasiyor-rbFLWNai.jpg

Macron: İran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokları için IAEA denetimi talep ediliyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, G7 Zirvesi öncesinde ABD ile İran arasındaki ateşkes sürecini değerlendirirken, Iran’ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarına dikkat çekti. Macron, bu kapasitenin etkisiz hale getirilmesinin öncelikli hedefler arasında olduğunu söyledi ve Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) denetiminin sürecin sonunda devreye alınması gerektiğini belirtti.

Fransız lider, geriye kalan zenginleştirilmiş uranyum kapasitesinin uygun şekilde tasfiye edilmesi gerektiğini savundu. Ayrıca, söz konusu stokların “ya ülke dışına çıkarılması ya da seyreltilmesi” gerektiğini ifade etti ve bunun sonrası için IAEA denetiminin şart olduğunu vurguladı.

Hürmüz Boğazı konusuna gelince, Macron pasajların ücretlendirilmesi konusundaki yaklaşımını sürdürdü ve İran’ın deniz ticaretinin bu hat üzerinden geçiş ücretleriyle karşı karşıya kalmaması için gerekli tüm adımların atılacağını belirtti.

Fransa-İngiltere ortak misyonunun Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılmasına katkıda bulunabileceğini söyleyen Macron, bu misyonun kısa sürede hayata geçirilebileceğini ifade etti. Ayrıca Fransa’nın amiral gemisi Charles de Gaulle uçak kuvvetinin bölgede iki ya da üç gün içinde görevde olabileceğini kaydetti.

Exit mobile version