Nvidia 5000 Serisi: Güç ve Pazar Dominasyonu
2025 yılının ilk çeyreÄinde, Nvidia’nın yeni 5000 serisi GPU’ları, sektörün en çok konuÅulan ve tartıÅılan ürünleri haline geldi. İncelemelerde ciddi eleÅtiriler almalarına raÄmen, bu serinin pazardaki etkisi göz kamaÅtırıcı. Ãzellikle oyun dünyası ve yapay zeka alanında yaÅanan hızlı geliÅmeler, Nvidia’nın yeni kartlarının talebini katlanarak artırdı. Bu geliÅmeler sayesinde, firmanın masaüstü ekran kartı satıÅlarında devasa bir pazar payı elde ettiÄini görmek mümkün oldu.
Jon Peddie Research’ün raporlarına göre, 2025’in ilk çeyreÄinde toplam masaüstü sistemler için satılan grafik kartlarının %92’si Nvidiaâya ait. Bu, her 10 grafik kartından 9âunun Nvidia tarafından satıldıÄı anlamına geliyor ve firmanın pazar hakimiyeti zirvede. Buna raÄmen, bu baÅarı büyük bir baÅarıyken, aynı zamanda sektörün ne kadar Nvidia odaklı hale geldiÄinin de bir göstergesi.
SatıŠrakamları ise, Nvidia’nın ne denli güçlü olduÄunu açıkça ortaya koyuyor. Sadece Ocak-Mart döneminde, RTX 50 serisi kartlara olan ilgi oldukça yüksek seviyelere ulaÅtı; AMDânin yeni Radeon 9000 serisi ise 750 bin adetle sınırlı kaldı. Bu tablo, Nvidiaânın 8.5 milyonun üzerinde kart sattıÄını ve pazar payını %92 seviyesine çıkardıÄını gösteriyor. Buna karÅılık, AMD ise %8âe gerileyerek, en düÅük seviyesine ulaÅmıŠdurumda. Bu dengeyi deÄiÅtirmekte ise, yeni oyuncu olan Intelâin henüz sektörün önemli bir parçası haline gelmediÄi görülüyor.
Ekonomik ve üretim açıdan yaÅanan sıkıntılar, bu durumu etkileyen önemli faktörler arasında. AMDânin üretim kapasitesinin yeterince geniÅ olmaması, arz sorunlarını beraberinde getiriyor. Jon Peddie, AMDânin arz tarafında ciddi sıkıntılar yaÅadıÄını belirtiyor. Mart ayında, AMDânin RX 9070 ve 9070 XT modellerine beklenmedik bir talep patlaması yaÅandı. Bu talebi karÅılamak için üretim kapasitesini artırmak zorunda kalan AMD, aynı zamanda, TSMCânin üretim kapasitesini hem Radeon ekran kartları hem de Ryzen 9000 serisi iÅlemciler arasında paylaÅtırmak zorunda kalıyor. Bu durum, arz sıkıntısını daha da derinleÅtiriyor ve pazar tepkisini güçlendiriyor.
Ãte yandan, ilginç ve umut verici bir geliÅme de mevcut. Almanya’daki GPU satıŠverileri, geçtiÄimiz ay AMDânin Nvidiaâyı geçtiÄini gösteriyor. Bu geliÅme, AMD üretiminin toparlanmasıyla birlikte, önümüzdeki çeyreklerde pazar payının yeniden deÄiÅebileceÄine iÅaret ediyor. Bu rekabet ortamında, sektörün dinamikleri oldukça hareketli ve izlenmeye deÄer bir hal almıŠdurumda.