Dünyanın En Kadim Asteroid Kraterinin Gizemleri Ortaya Çıktı!

dunyanin-en-kadim-asteroid-kraterinin-gizemleri-ortaya-cikti-jyVuDphq.jpg

3.5 Milyar Yıl Önceki Gizem: Pilbara Krateri

Milyarlarca yıl önce, Dünya’nın henüz şekillenme aşamasında olduğu dönemde, gezegenimize güneş sistemindeki sayısız asteroidin çarptığı düşünülüyor. Bu çarpışmaların bıraktığı izleri günümüzde bulmak oldukça zor. Aira tektonik hareketler, yer kabuğunun büyük oranda hareket etmesine neden olmuş durumda. Hatta, milyarlarca yıl önce Dünya tek bir büyük kıtayken, bugün birbirinden uzaklaşmış 5 kıtamız var. Bu süreç, bir zamanlar gezegene çarpmış olan asteroidlerin bıraktığı dev kraterlerin çoğunun kaybolmasına yol açtı.

Bilim insanları, bugüne kadar en eski kraterin 2.2 milyar yıl önce meydana gelen bir çarpışmadan kaynaklandığını düşünüyordu. Ancak bu rekor artık değişebilir. Yeni keşfedilen krater, dünyanın en eski açığa çıkmış kayalarından bazılarını barındıran Batı Avustralya’daki Pilbara Krateri‘nde yer alıyor ve 3.5 milyar yıl öncesine kadar uzandığı hesaplanıyor.

Tüm Dünya Cehenneme Döndü

Bu bölgedeki kayalar, bir uzay asteroidinin saatte 36.000 kilometre hızla yere çarptığını ve arka planda 100 kilometre çapında bir krater bıraktığını gösteriyor. Bu büyük çarpışmanın, muhtemelen tüm dünyayı sarmalayan bir şok dalgası ve devasa bir enkaz bulutu yarattığı düşünülüyor. Eğer benzer bir çarpışma günümüzde gerçekleşseydi, gezegenimizdeki yaşamın tamamen sona ermesi kaçınılmaz olurdu.

Ekip, bölgede parçalanmış koniler bulmuş durumda. Bu koniler, yalnızca yoğun basınç altında oluşabilen ve dış uzayın yıkıcı etkisiyle meydana gelen tuhaf kaya oluşumlarıdır. 2023 yılında aynı bölgede farklı bir ekip, çarpma küreciklerine dair önemli kanıtlar elde etmişti. Kraterin keşfi, antik Dünya’da kozmik çarpışmaların oynadığı rol hakkında yeni ve ilginç bakış açıları sunacak gibi görünüyor.

Exit mobile version