DeepSeek, ChatGPT’den İlham mı Aldı, Yoksa Gerçekten Hırsızlık mı Yaptı?

deepseek-chatgptden-ilham-mi-aldi-yoksa-gercekten-hirsizlik-mi-yapti-BAUppqVW.jpg

DeepSeek’in Şaşırtıcı Yükselişi: ChatGPT’ye Karşı Yeni Bir Rakip

Çinli girişim DeepSeek, geliştirdiği DeepSeek R1 akıl yürütme modeli ile tüm dünyayı hayrete düşürdü. Bu model, OpenAI’nin ünlü ChatGPT o1’den çok daha az maliyetle hayata geçirildi. Ancak bu başarı, pek de beklenmedik bir durum değil. Diğer yapay zeka modellerinin, OpenAI’nin bu alandaki çalışmalarını taklit etmesi sadece zaman meselesiydi. Ayrıca, OpenAI’nin yakında o1’in halefini, yani o3’ü piyasaya sürmesi bekleniyor. Ancak piyasaları asıl şaşırtan olay, DeepSeek’in geliştirme bütçesi oldu. Şirketin açıklamalarına göre, R1 modelini yalnızca 6 milyon dolara geliştirmeyi başardı. Oysa ChatGPT’nin geliştirilmesi için milyarlarca dolarlık bir yatırım yapılmıştı.

DeepSeek, yapay zekasını ChatGPT ile mi eğitti?

ABD’nin uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, DeepSeek, OpenAI gibi büyük yapay zeka firmalarının en son teknolojiye sahip NVIDIA GPU’larına erişim sağlayamadı. OpenAI’ye göre, Çinli şirket, ChatGPT o1 ile rekabet edebilecek bir yapay zeka modeli geliştirmek için donanım eksikliğini yazılım optimizasyonları ile gidermeye çalıştı. Bu çerçevede, yapay zeka modelini, ChatGPT kullanarak eğitti. OpenAI, bu durumu destekleyecek bazı kanıtlar elde ettiklerini de iddia ediyor.

  • Çin’in yapay zekası DeepSeek, birdenbire nasıl bu kadar popüler oldu?

Görünüşe göre, ABD, OpenAI’nin bu suçlamalarına dayanarak DeepSeek’e, “ABD teknoloji şirketlerinin verilerini çalarak ürün geliştirdiği” gerekçesiyle ambargo uygulamayı planlıyor. Böylece, DeepSeek’in büyümesini engellemeye çalışacak. Peki, DeepSeek, ABD ambargosuna rağmen Huawei gibi bir başarı sağlayabilir mi? Bu sorunun yanıtını zaman gösterecek.

Exit mobile version