Piu Entertainment’in Movie in Concert Serisi
Piu Entertainment organizasyonuyla Türkiye’de hayat bulan “Movie in Concert” serisi, İstanbul Film Orkestrası’nın büyülü dokunuşlarıyla sahneye taşınıyor. Daha önce Yüzüklerin Efendisi, Star Wars, Aslan Kral ve Geleceğe Dönüş gibi kült filmlerin gösterimlerine ev sahipliği yapan bu seride, sıradaki gösterimler Yüzüklerin Efendisi: İki Kule ve Harry Potter ve Felsefe Taşı olacak. Yüzüklerin Efendisi: İki Kule, 15 ve 16 Mart tarihlerinde İstanbul Volkswagen Arena’da; Harry Potter ve Felsefe Taşı ise 19 ve 20 Nisan’da İstanbul Volkswagen Arena’da, ardından 10 ve 11 Mayıs’ta Ankara ATO Congresium’da sanatseverlerle buluşacak.
Sanat Yönetmeni Murat Erginol ile Söyleşi
“Movie in Concert” serisinin sanat yönetmeni Murat Erginol ile bu benzersiz deneyimi konuştuk.
“Hepimizin hayranı olduğu filmlerin orijinal müziklerini yaklaşık 100 kişilik bir orkestra ile seslendirmek olağanüstü keyifli bir durum. Bu müzikler, geniş kapsamlı orkestralar tarafından icra edilmek üzere yazılmış. Hatta Yüzüklerin Efendisi’nde yetişkin ve çocuk koroları da aramıza katıldığında sahne üzerinde neredeyse 240 kişilik bir ekip oluşturuyoruz. Çok değerli müzisyenlerden oluşan bu ekiplerle keyifli konser ve gösterilere devam ediyoruz. Benim çocukluğumun en sıra dışı filmlerinden Geleceğe Dönüş’ü de geride bıraktık. Sırada Yüzüklerin Efendisi: İki Kule ve ardından Harry Potter ve Felsefe Taşı var, heyecanla bekliyoruz.”
Ön Hazırlık Süreçleri
Büyük bir orkestra ekibi ile çalışıyorsunuz. Konserler öncesi ön hazırlık çalışmaları nasıl geçiyor?
“Ülkemizin birçok şehrinden kıymetli müzisyenlerle birlikte çalışıyoruz. Hepimizin bu konserlerin ön çalışmasına ciddi vakit ayırması gerekiyor, çünkü bu tip film müzikleri, bir enstrümancı için ciddi zorluklar içeriyor. Filmlerde dinlerken belki defalarca çalınıp kaydedilen müzikleri, konserde canlı olarak icra etmek hem zor hem de çok heyecan verici.”
Dinleyici Tepkileri ve Gözlemler
Her filmin fanları var. Olumlu ve olumsuz tepkiler oldu mu? Gözlemleriniz neler?
“Her filmin kendine ait hayran kitlesi bulunuyor. Kendi adıma, Aslan Kral’nı çocukluğumda izlediğimi hiç unutamam. Küçük Simba’nın babasının ölüm sahnesine tüm film boyunca inanmamıştım. Yıllar sonra, şimdi film müziklerini icra ederken, aynı sahnelerde birçok çocuğun çok duygulandığını ve etkilendiğini görmek beni derinden etkiliyor. Ancak sanırım konsere tamamen filmden kopmuş gibi gelenler Harry Potter hayranları oluyor. Asaları, pelerinleri ve renk renk atkılarıyla konser salonunu adeta Hogwarts’a çeviriyorlar.”
Semplice Quartet ve Klasik Müziğe Etkisi
Keman sanatçısısınız. 2009’da kurulan Semplice Quartet de yoluna devam ediyor. Bu tarz alışmaların klasik müziğe, canlı orkestralara duyulan ilgiyi artırdığını düşünüyor musunuz?
“Semplice Quartet, 2009 yılından bu yana yurtiçi ve yurtdışı konserler ile festivallere katıldığımız oda müziği grubumuz. Arkadaşlarımla, orkestralardaki yoğun tempomuzun dışında keyifle müzik yaparak 15 yıldır devam etmemiz bizim için çok değerli. Bu tür konser ve gösterilerin klasik Batı müziği adına da bir gelişim sağladığını düşünüyorum. Çağımızın değerli film bestecilerinin olağanüstü müziklerinin, bazen yaklaşık 250 kişi tarafından icra edilmesi, katılımcılara çok özel bir deneyim sunuyor.”