Uzmanından Zatürre Tehlikesine Dikkat!

uzmanindan-zaturre-tehlikesine-dikkat-r465BVtp.jpg

Zatürre ve Solunum Yolu Enfeksiyonları: Belirtileri ve Önemi

Mevsimsel grip, nezle ve diğer solunum yolu enfeksiyonları genellikle hafif seyir gösterse de, bazen bu hastalıklar zatürreye dönüşerek ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Uzmanlar, zatürre ile grip ya da soğuk algınlığının karıştırılabileceğini belirtirken, bazı kritik belirtilerin bu iki durumu ayırt etmekte yardımcı olabileceğini ifade ediyorlar.

Yüksek ateş, titreme, aşırı halsizlik, balgamlı ve koyu renkli öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı gibi şikayetlerin zatürre olasılığını artırdığını vurgulayan uzmanlar, zatürrenin özellikle yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olan bireyler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu da ekliyorlar.

Uzman Görüşleri

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, viral solunum enfeksiyonlarının mevsim itibarıyla bu dönemlerde arttığını belirterek, “Şu anda viral solunum yolu enfeksiyonlarının en yüksek sıklıkla görüldüğü dönemdesiniz. Bu durum beklenmedik bir gelişme değil. İçinde influenza, RSV (Respiratuar Sinsityal Virüsü), HMPV (İnsan Metapnömovirüsü) ve COVID-19 etkeni olan SARS-CoV-2 virüsü de dahil” şeklinde konuştu.

Zatürre ve Diğer Enfeksiyonlar Arasındaki Farklar

Prof. Dr. Özlü, zatürrenin grip ya da soğuk algınlığıyla karıştırılabileceğini belirterek, “Bu enfeksiyonlar genellikle üst solunum yollarında başlar. Nezle, soğuk algınlığı, farenjit ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarına yol açabilir. Ancak zatürre, bu hastalıklar arasında en ağır olanıdır. Şu sıralar birçok hasta zatürrenin belirtilerini fark edemiyor ve teşhiste gecikiyor. Oysa, zatürrede erken tanı çok kritik. Hekimin, 4 saat içinde doğru tedaviye başlaması, zatürreye bağlı ölümleri önemli ölçüde azaltabilir” ifadelerini kullandı.

Zatürre Belirtilerini Tanımak

Zatürre ve soğuk algınlığı arasındaki ayrımı yapmanın önemli olduğunu vurgulayan Özlü, “Zatürre mi, soğuk algınlığı mı?” gibi soruların yanıtının belirlenmesi gerektiğini belirtti. Özlü, “Tüm solunum yolu enfeksiyonlarında; ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, öksürük, burun akıntısı gibi semptomlar görülebilir. Ancak zatürrede bu şikayetler daha ağır seyreder. Eğer ateşiniz yüksekse, üşüme ve titreme yaşıyorsanız, aşırı bir halsizlik ve bitkinlik hissediyorsanız, genel sağlığınızda bir bozulma varsa zatürre olma olasılığınız yüksektir” dedi.

Önemli Belirtiler

Zatürre tanısında en kritik belirtilerin nefes darlığı ve öksürük olduğunu ifade eden Özlü, “Eğer şikayetleriniz tedaviyle veya tedavisiz olarak ilk birkaç gün içinde azalıp tekrar artıyorsa, bu zatürre olabileceğinizi gösterir. Nefes darlığı çok önemli bir belirtidir. Özellikle nefes almakta zorlanıyorsanız ve bebeklerde solunum sayısı dakikada 24’ün üzerine çıkıyorsa, bu durum zatürre riskini artırır. Ayrıca, öksürük genellikle balgamlıdır ve balgamın koyu renkli olması; kahverengi, koyu sarı veya yeşil olması zatürre ihtimalini artırır” dedi.

Erken Teşhisin Önemi

Erken teşhisin hayati bir önem taşıdığını vurgulayan Özlü, “Dikkatli olmak gerekiyor. ‘Ben grip ya da soğuk algınlığı geçiriyorum, geçer gider’ dememek lazım. Zatürrenin erken teşhis edilmesi ve tedaviye hemen başlanması, özellikle bebekler, yaşlılar ve kronik hastalığı olan bireyler için ölümleri önlemek açısından kritik öneme sahiptir” şeklinde konuştu.

Exit mobile version