Glokom Tehlikesi: Uzmandan Erken Tanı İçin Kritik Uyarılar

glokom-tehlikesi-uzmandan-erken-tani-icin-kritik-uyarilar-f1vqC6wK.jpg

Glokom Haftası’nda Önemli Açıklamalar

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kadriye Ufuk Elgin, Glokom Haftası kapsamında yaptığı açıklamalarda, glokom hastalarının tedavi süreçlerine dair önemli bilgiler paylaştı. Prof. Dr. Elgin, hastaların tedavi süreçlerini aksatmamaları gerektiğinin altını çizerek, “Tanı konulduktan sonra, tedavi edilebilen glokom hastalarının ilaçlar veya gerektiğinde cerrahi müdahalelerle körlüğe gidişini engellemek mümkündür. Ancak, görme yetisini kaybetmiş bir gözün tekrar görmesini sağlamak maalesef mümkün değildir. Bu nedenle hastaların, önerilen tedavi yöntemlerini titizlikle uygulamaları ve özellikle Ramazan ayında oruç tutan glokom hastalarının göz damlası uygulamalarını ihmal etmemeleri büyük önem taşımaktadır. Göz damlası orucu bozmaz, ancak bir dozun dahi atlanması, körlüğe yol açabilir.” şeklinde konuştu.

Damla Kullanımının Önemi

Prof. Dr. Elgin, glokom hastalığının tedavisindeki temel amacın, tanı alan hastanın görme seviyesini korumak olduğunu vurgulayarak, “Glokom, görme yeteneğimizin sessiz hırsızı olarak bilinir. Bu hastalığı tamamen iyileştirmek mümkün olmasa da, ilerlemesini durdurmak elimizde. Glokom hastalarının yapması gereken en önemli şey, doktorlarının önerdiği saatte ve dozda göz damlalarını kullanmaktır. Doktorunuzun yazdığı ilaçları belirtilen saatlerde ve dozda kullanarak göz içi basıncını normal seviyelere çekmek ve hastalığı kontrol altında tutmak mümkündür. Bu nedenle, özellikle Ramazan ayında oruç tutarken göz damlası uygulamalarını asla ihmal etmemek gerekir.” dedi.

Yaşam Tarzının Etkisi

Prof. Dr. Elgin, glokomlu hastaların yaşam tarzlarının hastalığın seyrini etkileyen önemli bir faktör olduğunu ekleyerek, sağlıklı beslenme önerilerini şu şekilde sıraladı:

  • Bol sebze ve meyve içeren Akdeniz tarzı bir diyet, glokom hastaları için faydalıdır.
  • C vitamini bakımından zengin narenciye ve yeşil bitkiler, beslenmede yer almalıdır.
  • Badem, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık ve ceviz gibi kuruyemişler; avokado ve balıkta bulunan E vitamini de önemlidir.
  • Tahıl ürünlerinde bulunan B vitamini, günlük diyetin bir parçası olmalıdır.
  • Yaban mersini, çilek ve diğer kırmızı-mor meyveler, omega-3 ve omega-6 içeren gıdalar, glokoma karşı faydalıdır.

Sigaradan Uzak Durmanın Önemi

Prof. Dr. Elgin, “Sigaradan uzak bir yaşam tarzı, genel sağlık açısından olduğu gibi glokomla mücadelede de son derece önemlidir. Alkol tüketimi ile glokom arasında net bir ilişki bulunmamaktadır. Ancak, günde bir kadeh kırmızı şarap içilmesinin antioksidan özelliği nedeniyle glokom için faydalı olabileceği düşünülmektedir. Günde 2-3 kupayı geçmeyen siyah ve yeşil çay tüketimi glokom açısından yararlıdır, ancak aşırı kahve tüketimi hastalığı olumsuz etkileyebilir.” şeklinde belirtti.

Düzenli Egzersizin Rolü

Düzenli egzersizin genel sağlık için olduğu kadar glokoma karşı da önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Elgin, “Haftada 3-4 kez, 40-45 dakikalık dinamik aerobik egzersizler (yürüyüş, koşu, bisiklet gibi) ideal bir seçimdir. Ancak, başın aşağı konumda kalmasına neden olan yoga gibi atipik pozisyonlar, ağırlık çalışmaları ve izometrik egzersizler, glokom hastaları için uygun değildir. Ayrıca sıkı yüzücü gözlükleri ve dalış sporları da glokomlu hastalar için önerilmez.” şeklinde uyarılarda bulundu.

Exit mobile version