Web Siteleri İçin Devrim: Yüksek Aidatlara Veda Zamanı

web-siteleri-icin-devrim-yuksek-aidatlara-veda-zamani-fMf1izEr.jpg

Kat Mülkiyeti Kanunu’nda Değişiklikler

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “Kat Mülkiyeti Kanunu” kapsamında “Tesis Yönetim Hizmetleri” ile ilgili mevzuat değişikliklerinde son aşamalara gelindiğini duyurdu. Bu yeni düzenlemeyle birlikte, site yönetimlerinde yalnızca Bakanlık tarafından sınıflandırılan ve yetkilendirilen şirketler görev alabilecek. Bu durum, site yönetimlerinin daha etkin ve denetlenebilir olmasını amaçlıyor.

BAKANLIKÇA YETKİLENDİRİLEN ŞİRKETLER GÖREV ALACAK

Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, site yönetimlerinin harcamaları, Bakanlık tarafından yetkilendirilecek bağımsız denetim şirketleri tarafından yılda en az bir kez denetlenecek. Bu düzenleme ile kat maliklerinin denetim talebinde bulunma hakkı da güvence altına alınmış olacak.

HANGİ HİZMETLER DAHİL EDİLECEK?

Bakanlıkça yetkilendirilecek şirketler, kat maliklerine ve kiracılara sundukları rutin hizmetlerin yanı sıra, otopark, bahçe alanları ve varsa sosyal tesisler gibi ortak yaşam alanlarının ruhsat ve ek projelere uygun olarak kullanılmasını ve işletilmesini sağlayacaklar. Ayrıca, kazan dairesi, asansör gibi makine ve ekipmanların düzenli bakım ve kontrollerini yaparak enerji verimliliğini artıracak ve evsel atık yönetimini düzenleyecekler.

Eksiklikler ve yapılması gerekenler konusunda öncelikle bina yönetimini ve kat maliklerini bilgilendirecek olan bu şirketler, gerektiğinde site yönetimlerinin alması gereken tedbirleri de hatırlatacak. Eğer site yönetimleri, acil önlem gerektiren konularda herhangi bir adım atmazsa, ilgili kurum ve kuruluşlara bildirimde bulunma yetkisine sahip olacaklar.

Kat maliklerinin, ikamet ettikleri yapıların yönetimine dair bilgi ve belgelere şeffaf bir şekilde erişim sağlanabilmesi amacıyla Bakanlık tarafından bir elektronik yazılım sistemi kurulacak ve ortak kullanıma sunulacak. Bu kapsamda, Bakanlığa bağlı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü, 23 Ekim 2024 tarihinde Ankara’da kamu kurumları, akademisyenler ve sektör temsilcisi sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla bir çalıştay düzenleyecek. Toplantıda, kat malikleri ve hizmet sunan şirketlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirilecek.

Mevzuat düzenlemesi, ilgili kurumların görüşlerine açılacak ve gelen geri bildirimlerin ardından son haline getirilecek. Nihai düzenleme, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sunulacak.

Exit mobile version