Vize Sürecinde Güncel Durum ve TÜRSAB’ın Görüşleri
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Avrupa Komisyonu’nun 15 Temmuz 2025 tarihli vize kolaylaştırma uygulama kararıyla ilgili yaptığı açıklamada, bu kararın turizm sektörü açısından önemli bir adım olduğunu vurguladı. Ancak, Bağlıkaya, randevu sistemlerindeki ciddi aksaklıkların ve mağduriyetlerin devam ettiğine dikkat çekti ve çözüm önerilerini dile getirdi.
Sorunlar ve Çözüm Önerileri
Bağlıkaya, özellikle vize randevularının adil dağıtılmaması, yüksek fiyatlara satılması ve aracılık faaliyetlerinin kontrol edilmemesi gibi sorunların sektörde büyük sıkıntı yarattığını belirtti. Aracı kurumların denetlenmesi ve tekelleşmenin önlenmesi gerektiğine işaret eden Bağlıkaya, şunları söyledi:
- Vize randevularının halka eşit ve adil şekilde dağıtılması sağlanmalı,
- Vize başvuru ücretleri ve hizmet bedelleri şeffaflaştırılmalı,
- Fahiş fiyatlara satış yapan aracı kurumlar ve temsilciler sıkı denetim altına alınmalı,
- İşleyişteki aksaklıklar giderilerek, mağduriyetlerin önüne geçilmeli.
Sonuç ve Beklentiler
Bağlıkaya, Avrupa Komisyonu’nun aldığı bu olumlu kararın, turizm sektörüne hareketlilik kazandırması ve vatandaşların vize işlemlerinde yaşadığı mağduriyetlerin azaltılması açısından önemli olduğuna vurgu yaptı. Ancak, sadece karar alınmasıyla sorunun çözülemeyeceğine dikkat çekerek, uygulamada yaşanan aksaklıkların giderilmesi ve sektör temsilcileriyle sürekli iletişim halinde olunması gerektiğini belirtti.