Güncellenen kararnameyle Brezilya hükümetine uygulanan ek vergiler üzerine yeni bir çerçeve çizildi. Hükümetin, ABD’nin ulusal güvenlik politikaları ve ekonomik hedefleriyle ilişkili olarak temmuz ayında açıkladığı tedbirler, %40 oranında ek tarife uygulanmasına yol açmıştı. Bu süreçte, Başkan Trump’ın Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından tarafların endişeleri ele almak üzere müzakerelere hız kazandırdığı kaydedildi.
Kararname, müzakerelerin hâlâ sürdüğünü ve tarafların ilerlemeye paralel olarak bazı tarım ürünlerinin ek tarife kapsamından çıkarılmasına yönelik adımlar attığını belirtiyor. 13 Kasım itibarıyla gümrükten çekilen veya depodan çıkarılan mallar için geçerlilik süresinin tanımlandığı ve gerekli görüldüğünde tahsil edilen vergilerin iadesinin mümkün olduğu ifade ediliyor.
ABD Başkanı Trump’ın temmuz ayında imzaladığı ilk kararnameyle Brezilya’ya uygulanan tarife oranının %10’dan %50’ye yükseldiği hatırlatılıyor. Bu gelişmeler çerçevesinde, taraflar arasındaki görüşmelerin ilerleyen süreçte ek tarife politikalarının yeniden şekillenmesine yol açabileceğine yönelik dikkatler sürüyor.
