Defense News Top 100 listesinde bu yıl Türkiye, beş şirketle temsil edildi ve güçlü bir performans sergiledi. ASELSAN, 3 milyar 541 milyon 261 bin 567 dolar savunma geliriyle zirvede yer alırken, TUSAŞ 47., Roketsan 71., ASFAT 78. ve Makina ve Kimya Endüstrisi (MKE) ise 80. basamaklarda kendine yer buldu. Geçen yıl 42. sırada olan ASELSAN, bu yıl 43. basamağa gerilemedi; 50. sıradaki TUSAŞ ise 47. sıraya yükseldi. Roketsan yerini korudu; ASFAT ise 78. sıraya yükselerek önemli bir ilerleme kaydetti. 84. sıradaki MKE ise 80. basamağa çıktı. ASFAT’ın 16 basamak birden yükselmesi dikkat çekti.
İlk 10’da ABD’nin üstünlüğü sürüyor Listenin ilk 10 sırasında ABD’den 6, Çin’den 2 ve Birleşik Krallık ile Fransa’dan birer şirket bulunuyor. Listenin zirvesinde Lockheed Martin, 68 milyar 390 milyon dolar savunma geliriyle yerini korurken RTX ile China Aerospace Science and Industry Corporation onları takip ediyor. Northrop Grumman 4., General Dynamics 5., BAE Systems 6., Boeing 7., China State Shipbuilding Corporation Limited 8., L3Harris Technologies 9. ve Thales 10. sırada bulunuyor. ABD’den toplam 48, Birleşik Krallık’tan 6, Türkiye, Fransa ve Çin’den 5’er; Almanya’dan 4, Güney Kore ve İsrail’den 3’er şirket listede yer aldı.
“Bu tablo milletimizin güveninin eseridir” Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, açıklamasında Defense News Top 100’de beş Türk şirketinin yer aldığını belirtti. ASELSAN ve TUSAŞ’ın ilk 50’ye yükselmesiyle birlikte ASFAT ve MKE’nin önemli yükselişler kaydettiğini; ROKETSAN’ın konumunu koruduğunu ifade etti. Görgün, bu başarıyı mühendislerin azmi, sektör sinerjisi ve milletin güveninin eseri olarak nitelendirdi ve sürdürülebilir büyüme hedeflerinin geleceğin küresel liderliğini güvence altına alacağını vurguladı.
Savunma sanayisinin jeopolitiği Kathimerini gazetesinin Türkiye’nin yerli savunma sanayisindeki ilerlemelerini yorumladığı haberinde, bu gelişmelerin Türkiye’yi yabancı silah sistemlerine bağımlılıktan kurtardığı ve olası bir çatışmada NATO müttefiklerinden gelebilecek ambargolara karşı dayanıklılık sağladığı belirtildi. Türkiye’nin kendi kendine yetebilirliğinin Yunanistan için de askeri ve diplomatik zorluklar yarattığı ifade edildi. Haberde ayrıca Türkiye’nin güçlenen savunma sanayisinin Ankara’yı yabancı silah bağımlılığından kurtardığı ve muhtemel ambargolara karşı dayanıklığı artırdığı ifade edildi.
