Murat Ülker, Türkiye’nin En Zengini Olarak Soyadını Neden Değiştirdiğini Açıkladı!

murat-ulker-turkiyenin-en-zengini-olarak-soyadini-neden-degistirdigini-acikladi-LqBB7hS9.jpg

Murat Ülker’in Soyadı Hikayesi

Finans dünyasının önde gelen yayın organlarından biri olan Forbes Dergisi’ne göre, 5.1 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin iş insanı unvanına sahip olan Murat Ülker, sosyal medya platformu LinkedIn üzerinden kendisine yöneltilen soruları yanıtladı. Ülker, soy isimlerinin Berksan’dan Ülker’e nasıl dönüştüğüne dair ilginç bir hikaye paylaştı.

Dedemin İsmi ‘İslam’, Lakabı ‘Devlet’

Murat Ülker, açıklamalarında ailelerinin Kırım’da “Devletler Sülalesi” olarak anıldığını belirtti. “Devlet”, dedesi Hacı İslam Efendi’nin aileye ait lakabıydı; bu durumu bir soyadı olarak da değerlendirebilirsiniz. Yani, Kanuni Sultan Süleyman’ın ünlü sözü olan “Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi” ifadesindeki ‘devlet’ anlamında bir kullanım söz konusuydu. 1929 yılında Kırım’dan göç eden aileleri, Türkiye’de yeni Soyadı Kanunu gereği bir soyadı almak zorunda kalmışlar. Dedesi İslam olduğu için, eğer Kırım’daki aile lakabını alırlarsa, bu durumda soyadı “İslam Devlet” olacaktı. Ancak bu ismi tercih etmemişler. Daha sonra aile büyükleri bir araya gelerek, “Berksan” soyadında karar kılmışlar.

Amcam ile Babam ‘Ülker’i Bulmuş

Yıllar geçtikten sonra, bilindiği üzere Murat Ülker’in amcası ve babası, bir bisküvi imalathanesi satın almışlar. Bu imalathanenin adı ise “Üçyıldız Bisküvileri” imiş. Ancak imalathaneyi satan kişi, son anda markasını vermekten vazgeçince, aile “Ülker” ismini keşfetmiş. “Ülker Bisküvileri” piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra, müşterilerden firmanın adresine sipariş mektupları gelmeye başlamış. Zarfların üzerinde ise “Asım Ülker” veya “Sabri Ülker” gibi isimlerin yazdığı görülüyormuş. Bu durum, markalarının, soyadı olarak algılandığını gösteriyordu. Murat Ülker, babasından duyduğu kadarıyla, görüşme yaptığı yabancıların kendisine “Mr. Ülker” diye hitap ettiğini de ekledi. Aile büyükleri, bu gelişmeleri değerlendirdikten sonra, “Soyadımızı, herkesin bildiği ve kendiliğinden oluşan ‘Ülker’ ismine çevirelim” şeklinde bir karar almışlar.

Exit mobile version