Artan İnternet Bankacılığı Kullanımı ve Dolandırıcılık Tehditleri
Son yıllarda internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamalarının kullanıcı sayısındaki hızlı artış, dolandırıcıların bu alana yönelmesine zemin hazırladı. Özellikle Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyon, bankaların kredi kartı ve kredi limitlerini hızla artırmalarına neden olurken, bu durum dolandırıcılar için ‘milyonluk vurgun’ fırsatları sunmaya başladı.
Çok sayıda kamu ve özel banka müşterisi, rızaları olmadan kendi adlarına kredi çekildiğini ve bu meblağların başka banka hesaplarına transfer edildiğini iddia ediyor. Şikayetlerin artması üzerine Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) harekete geçti. BDDK, banka hesapları arasında para transferini sağlayan EFT ve havale gibi uygulamalarda köklü değişiklikler yapmayı planlıyor.
MART AYINDA ‘ÇİFTE DOĞRULAMA’ SİSTEMİ UYGULAMAYA GİRECEK
Geçtiğimiz günlerde açıklanan taslak çalışması ile ilgili detaylar paylaşıldı ve bu çalışmanın son aşamaya geldiği belirtildi. Mart ayı itibarıyla Türkiye’de faaliyet gösteren tüm bankalar için zorunlu hale gelecek bu düzenleme ile para transferinde yeni bir döneme geçileceği öngörülüyor.
Söz konusu düzenleme ile birlikte kullanıcılar, internet bankacılığı veya bankaların mobil uygulamaları üzerinden yapılacak havale ve EFT işlemlerinde ek bir onay sunmak zorunda kalacak. Yani, kullanıcılar artık aynı bankadaki hesaplara yapacakları havale ve diğer bankalardaki hesaplara yapacakları EFT işlemleri için ek bir doğrulama aşamasından geçecekler.
Mevcut durumda birçok banka, müşterilerin telefon numaralarının tanımlı olması halinde gün içerisinde EFT ve havale işlemlerini gerçekleştirirken yalnızca para transferinin yapılacağı hesabın bilgisini talep etmekte. Ancak bu yeni düzenleme ile kullanıcılar, tanımlı telefonları üzerinden para transferi talimatı verse bile, işlemin tamamlanabilmesi için bankacılık sistemine kayıtlı telefonlarına gelen SMS şifresini girmek zorunda kalacaklar.