Küresel Piyasalarda Trump’ın Ticaret Stratejilerinin Etkisi

kuresel-piyasalarda-trumpin-ticaret-stratejilerinin-etkisi-qdgFBaZX.jpg

Küresel Piyasalarda Gelişmeler

Küresel piyasalarda, ABD Başkanı Donald Trump’ın korumacı ticaret politikalarına karşı duyulan endişelerle birlikte yön arayışı devam ediyor. Tarife cephesindeki gelişmeler, yatırımcılar ve analistler tarafından dikkatle izlenirken, ABD’nin çelik ve alüminyum ithalatına yönelik yüzde 25’lik gümrük vergisi uygulaması dün itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu durumun ardından Avrupa Birliği (AB) tarafından misilleme geldi ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD’nin tarifelerine karşılık olarak 26 milyar avro değerinde karşı önlemler aldıklarını duyurdu.

Kanada Maliye Bakanı Dominic LeBlanc da, ABD’nin çelik ve alüminyum tarifelerine karşılık olarak ülkeden yapılan 29,8 milyar Kanada doları tutarındaki ithalata yüzde 25 gümrük vergisi uygulanacağını açıkladı. Analistler, bu tür misillemelerin ticaret savaşlarının tırmanmasına neden olabileceği konusunda uyarıda bulunarak, tarifelerin imalat sanayi için kritik öneme sahip metal piyasası üzerindeki etkilerinin dikkatle takip edilmesi gerektiğini vurguladı.

Öte yandan, dün açıklanan verilere göre, ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubat ayında aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda ise yüzde 2,8 oranında artış gösterdi. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de, şubatta aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 3,1 artarak öngörülerin altında kaldı. Tarifelerin gelecek aylarda maliyetleri artıracağı beklentisine işaret eden analistler, şubat ayında dört ayın en düşük hızını kaydeden tüketici enflasyonunun yatırımcılar için bir miktar rahatlama sağladığını belirtti.

Analistler ayrıca, tarifelerin ABD’de enflasyonist baskıları artırabileceği yönündeki endişelerin, beklentilerin altında gelen tüketici enflasyonuyla birlikte devam ettiğini ifade ederek, enflasyondaki iyileşmenin geçici olabileceğini aktardı. Bugün ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) verisi yatırımcıların odak noktası olacak. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini gelecek haftaki toplantısında sabit tutacağına kesin gözüyle bakılırken, yılın ilk faiz indirimini haziran ayında yapacağına dair fiyatlamalar da güçlü kalmaya devam ediyor.

Bu gelişmeler ışığında, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,30 seviyesinde dengelenirken, dolar endeksi yatay seyirle 103,6 seviyesinde kalmaya devam ediyor. Altının ons fiyatı ise dün yüzde 0,7 artış göstererek 2.936 dolardan kapanmıştı. Şu sıralar, önceki kapanışın yüzde 0,4 üzerinde 2.946 dolardan işlem görüyor. Brent petrolün varil fiyatı ise güne, önceki kapanışın hemen altında 70,7 dolardan başladı.

ABD Borsaları ve Avrupa’daki Etkiler

New York Borsası’nda dün, S&P 500 endeksi yüzde 0,49, Nasdaq endeksi yüzde 1,22, Dow Jones endeksi ise yüzde 0,20 oranında düşüş gösterdi. ABD’de endeks vadeli kontratlar güne negatif bir seyirle başladı. Avrupa borsalarında ise dün pozitif bir görünüm hâkimdi, ancak Trump’ın AB’ye yönelik tarife söylemleri yatırımcıların dikkatini çekti. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, ABD’nin çelik ve alüminyum tarifelerinden dolayı derin bir üzüntü duyduklarını ve vergilerin ekonomik boyutuna uygun seviyede karşılık verileceğini belirtti.

Von der Leyen, “ABD, çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 oranında gümrük vergisi uyguluyor. Bu durumdan derin bir üzüntü duyuyoruz. Tarifeler, vergilerdir. Tarifeler, iş dünyası için olumsuz, tüketiciler için ise daha da kötü sonuçlar doğurur.” şeklinde konuştu. Gümrük vergilerinin tedarik zincirini bozduğunu, ekonomileri belirsiz hale getirdiğini ve işleri tehlikeye soktuğunu kaydeden von der Leyen, bunun fiyatları artıracağı ve her iki tarafa da zarar vereceğini vurguladı.

Lagarde, “AB, tüketicileri ve işletmeleri korumak için harekete geçmelidir. Bugün aldığımız karşı önlemler güçlü ve orantılı. ABD, 28 milyar dolar değerinde tarifeler uygularken, biz, 26 milyar avro değerinde karşı önlemler alıyoruz. Bu, ABD’nin tarifelerinin ekonomik kapsamıyla örtüşüyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Asya Piyasaları ve Japonya’daki Durum

Asya borsalarında ise Japonya hariç negatif bir seyir öne çıkarken, Japonya Merkez Bankası (BoJ) Başkanı Kazuo Ueda, enflasyonun hâlâ bankanın hedeflediği yüzde 2 seviyesinin altında kaldığını belirtti. Bugün parlamentoda açıklamalarda bulunan Ueda, gıda fiyatlarının enflasyonu artırdığını, çekirdek enflasyonun ise yavaşça artmasının beklendiğini ifade etti. BoJ’un bilançosunu kademeli olarak küçültmekte olduklarını belirten Ueda, ideal bilanço boyutunu tespit etmenin kolay olmadığını vurguladı.

Japonya Maliye Bakanı Katsunobu Kato ise, Japonya’nın fiyat artışlarının ithalat maliyetleriyle yönlendirildiği bir ekonomiden, ücret artışlarıyla yönlendirilen bir ekonomiye geçiş yaptığını dile getirdi. Ayrıca, bölgede ABD’nin ticari tarifelerine ilişkin gelişmeler de dikkatle izleniyor. Güney Kore Sanayi Bakanı Ahn Duk-geun, çelik sektörünü korumak için hükümetin bu ayın sonuna kadar bir yanıt stratejisi belirleyeceğini ifade etti.

Gelişmelerle kapanışa yakın Japonya’da Nikkei 225 yüzde 0,2 yükselirken, Güney Kore’de Kospi yüzde 0,1, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 0,9 ve Çin’de Şanghay bileşik endeksi de yüzde 0,4 oranında düştü.

Yurt İçi Piyasalardaki Durum

Yurt içinde ise Borsa İstanbul’da dün alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,36 değer kazanarak 10.580,26 puandan tamamladı. Bugün gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetine çevrildi. PPK, geçen hafta politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 250 baz puan düşürerek yüzde 42,50’ye çekmişti.

TCMB Başkanı Fatih Karahan, ABD’deki temasları sırasında Anadolu Ajansı’nın (AA) New York Ofisinde gündeme ilişkin soruları yanıtlayarak, talep koşullarının dezenflasyon sürecini bozmasına izin vermeyeceklerini belirtti. “Yüzde 24 olan yıl sonu enflasyon hedefimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapacağız.” ifadelerini kullandı. Ayrıca, son dönemde enflasyonda gerçekleşen gerilemenin baz etkilerinden ziyade sıkı para politikasının etkisiyle ana eğilimdeki düşüşten kaynaklandığını değerlendirdiklerini aktardı.

Dolar/TL, dün yatay seyirle 36,5891’den kapanarak, bugün bankalararası piyasanın açılışında bir önceki kapanışının hemen üzerinde 36,5990 seviyesinden işlem görmeye başladı. Analistler, bugün yurt içinde konut satış istatistikleri, TCMB’nin PPK toplantı özeti, haftalık para ve banka istatistikleri, yurt dışında ise Avro Bölgesi’nde sanayi üretimi, ABD’de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve haftalık işsizlik maaşı başvurularının takip edileceğini belirtirken, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10.600 ve 10.750 puanın direnç, 10.500 ve 10.400 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler:

  • 10.00 Türkiye, şubat ayı konut satış istatistikleri
  • 13.00 Avro Bölgesi, ocak ayı sanayi üretimi
  • 14.00 Türkiye, TCMB PPK toplantı özeti
  • 14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri
  • 15.30 ABD, şubat ayı Üretici Fiyat Endeksi
  • 15.30 ABD, haftalık işsizlik maaşı başvuruları
Exit mobile version