Türkiye’de Banka ve Kredi Kartı Harcamaları
Türkiye’de banka ve kredi kartlarıyla yapılan harcama miktarları her yıl giderek artarken, bu harcamaların bir kısmı ödeme sağlayıcılarına komisyon olarak aktarılmaktadır. Bu durum, finansal hizmetlerin doğası gereği önemli bir yer tutmakta ve kullanıcılar için maliyetleri etkilemektedir.
Dünyada geniş bir pazar payına sahip olan Mastercard ve VISA, Türkiye’de uzun yıllar boyunca rakipsiz bir şekilde hizmet sunmuştur. Ancak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve 10 banka, 2015 yılında ‘TROY’ adı verilen yerli bir ödeme sistemi geliştirmek üzere bir araya gelmiştir. Bu önemli adım, yerli ödeme sistemlerinin teşvik edilmesi amacıyla atılmıştır.
Kartlar ‘TROY’ Olarak Dağıtılacak
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile kamu kuruluşları tarafından yapılan ödemeler için sunulan banka kartları ve kamu bankalarının müşterilerine verdiği kredi veya banka kartlarında yerli ödeme sistemlerinin entegre edileceği belirtilmiştir.
Bu değişiklikle birlikte, Ziraat Bankası, VakıfBank ve Halkbank gibi kamu bankaları, yeni müşterilerine ya da kart yenileme işlemi gerçekleştiren mevcut müşterilerine otomatik olarak ‘TROY’ tanımlı kartlar sunacaktır. Müşteriler, talep etmeleri durumunda Mastercard ve VISA logolu kartların da ücretsiz olarak basılabileceğini öğrenmişlerdir.
TROY’un Sahibi Kim?
Türkiye’de son 10 yıldır kullanılan yerli ödeme sistemi TROY, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve 10 farklı bankanın ortaklığında oluşturulmuştur. Bu sistem, yapılan ekonomik harcamaların yabancı sunuculara ve yabancı kurumların kontrolüne geçmeden yalnızca Türkiye içerisinde kalmasını hedeflemektedir.
TROY’un sahiplik yapısı ise şu şekildedir:
- TCMB: %51
- Halkbank: %9.28
- Ziraat Bankası: %8.81
- Garanti BBVA: %4.98
- İş Bankası: %4.89
- Akbank: %4.89
- Yapı Kredi: %4.89
- Vakıfbank: %4.75
- QNB: %4.52
- ING Bank: %1.07
- TEB: %0.91