Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Yapanlar İçin Yeni Önlemler: Şikayet Yöntemleri

fahis-fiyat-ve-stokculuk-yapanlar-icin-yeni-onlemler-sikayet-yontemleri-2pJwsDJB.jpg

Fahiş Fiyat Artışlarına Karşı Mücadele

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılın ilk Kabine Toplantısı’ndan sonra, ürünlerinde aşırı fiyat artışı yapan işletmelere yönelik sert bir tepki gösterdi. Bu durumda olan işletmelere karşı vatandaşlara “boykot” çağrısında bulundu. Piyasalarda adil rekabetin sağlanması, tüketicilerin korunması ve haksız fiyat artışlarının önüne geçilmesi amacıyla Türkiye genelinde denetimler sürdürülmekte. Tüketiciler, şikayetlerini çeşitli yollarla ilgili kurumlara iletebiliyor.

Bu bağlamda Ticaret Bakanlığı, denetimlerini piyasa koşullarındaki değişiklikler, sektörün genel özellikleri, tüketim alışkanlıklarındaki değişimler ve tüketicilerden gelen şikayetler doğrultusunda gerçekleştiriyor.

ALO 175 SORUN ÇÖZÜM MERKEZİ

Tüketiciler, Ticaret Bakanlığının bünyesinde oluşturulan Alo 175 Hattı’nı arayarak sorun ve şikayetlerini iletebiliyor. Bu hattı kullanarak insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk taşıyan ürünler hakkında bilgi alma imkanına sahipler. Vatandaşlar, ürün veya hizmetin adını, markasını, modelini, alışveriş tarihini ve yerini, ayrıca fahiş fiyat, ayıplı mal veya hizmet eksikliği gibi sorunları ayrıntılı olarak bildirebiliyorlar.

ŞİKAYETLER E-DEVLET KANALINDAN DA YAPILIYOR

Tüketiciler, kullanıcı adı ve şifreleriyle e-Devlet sistemine giriş yaparak, haksız fiyat artışı veya stokçuluk yaptığı düşünülen firmalar hakkında şikayette bulunabiliyor. Ayrıca, fahiş fiyat artışlarına yönelik şikayetlerini bulundukları illerdeki ticaret müdürlüklerine giderek bizzat de iletebiliyorlar. Bunun yanı sıra, Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi (HFA) mobil uygulaması üzerinden de şikayetlerini oluşturabiliyorlar. Fahiş fiyat artışlarını bildirmek isteyen vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla da şikayette bulunma imkanı buluyor. Ayrıca, vergi usulsüzlükleri ve fiyat artışları ile ilgili şikayetler, Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) üzerinden de ihbar edilebiliyor.

YILBAŞI ÖNCESİ DENETİMLER SIKILAŞTIRILDI

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği “Türkiye Yüzyılı” hedefleri doğrultusunda adil, rekabetçi ve istikrarlı bir iç ticaret piyasasının sağlanması için çalışmalara devam ettiklerini belirtti. Özellikle asgari ücret zammının açıklanmasıyla birlikte, vatandaşların fahiş fiyat artışları ve haksız kazanç sağlamaya yönelik durumlarla mahrumiyet yaşamamaları için yılbaşı öncesinde başlayan denetimlerin 81 ilde yoğun bir şekilde sürdüğünü ifade etti.

Bolat, “Bu kapsamda, vatandaşlarımızın refahını olumsuz etkileyecek hiçbir eylem ve fiile izin vermemek amacıyla, fahiş fiyat ve haksız kazançla mücadelemize bu yıl da titizlikle devam edeceğiz.” dedi. Ayrıca, vatandaşların fahiş fiyat uyguladığını düşündükleri işletmeleri, Bakanlıkça oluşturulan mecralar üzerinden bildirmeleri gerektiğini vurguladı.

  • Fahiş fiyat cezasının üst sınırı 1 milyon liraya çıkarıldı.
  • Stokçuluk cezasının üst sınırı 12 milyon liraya yükseltildi.
  • Stokçuluk yapanların iş yerlerinin 6 güne kadar kapatılması mümkün hale getirildi.

Bakanlığın ilgili birimleri, bu konudaki şikayetleri titizlikle inceleyerek gerekli yaptırımları uyguluyor. Bu nedenle, fırsatçılara, stokçulara ve karaborsa zihniyetine geçit vermeyeceklerini ifade etti. Bolat, vatandaşlardan da fırsatçılara karşı taviz vermeden fahiş fiyat uygulayan işletmeleri boykot etmelerini ve bu konudaki şikayetlerini iletmelerini istedi.

Exit mobile version