Elektrikli Otomobillerin Şarj Sorunu
Elektrikli otomobillerin artan popülaritesi, beraberinde önemli bir sorun getiriyor: şarj altyapısı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, şarj ünitesi kurulumu konusunda bazı kısıtlamalar getirmiş durumda. Bu kısıtlamalar, bağımsız bölümlerin yanı sıra ortak alanları da etkilememesi şartına bağlanmıştı. Türkiye’den Necmi Çiçekçi’nin haberine göre, bakanlık otoparklara kablo çekmenin yasak olduğunu vurguluyor. Bakanlık, “Birçok sitenin elektrik sayaçları konut katlarında bulunuyor. Buradan veya elektrik sayacından otoparklara kablo çekmek, bakanlığın belirlediği şartlara açıkça aykırı. Kabloların geçmesi için bazı yerlerde perde betonların delinmesi bile söz konusu olabilir. Böyle bir işlem, binalarımızı deprem açısından riskli bir duruma sokar ve ciddi bir görüntü kirliliği yaratır” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Trafolar Yetersiz Kalıyor
Şarj altyapısı olmayan sitelerde, mevcut trafoların güç kapasitesinin yetersiz kalacağı belirtiliyor. Uzmanlar, bu durumun elektrik tesisatında değişiklik gerektireceğini ve bunun da yine Bakanlık talimatlarına aykırı bir durum oluşturacağını ifade ediyor. Yapılması gereken güç artırımı işlemleri, oldukça masraflı bir süreç olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, “Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre bu masrafların faydalananlar tarafından karşılanması gerekiyor. Ancak, bu masrafların tespit edilmesi ve tahsil edilmesi oldukça zor bir süreç. Ayrıca siteye sonradan taşınanların da bu şarj altyapısından faydalanmak istemesi durumunda sorun daha da karmaşık hale gelecektir” diye ekliyorlar.
Ortak Alandan Kaçak Kullanım
Uzmanlar, hâlâ otoparklar ve binalarda kaçak şarj kullanımı yapıldığını vurguluyor. Bu durum, binalarda yangın tehlikesini ciddi boyutlara taşıyor. Elektrikli bir aracın yangınını söndürmek oldukça zor bir süreçtir. Ayrıca kapalı otoparklarda yangının tüm araçlara sıçrama riski bulunmaktadır. Bazı sitelerde ortak alanlardan şarj kullanımı söz konusu; bu da bina veya sitenin ortak giderlerine yansıyor. Bu durumda kat maliklerinin dava açma hakkı mevcut, ancak ne yazık ki davaların sonuçlanması uzun bir zaman alabiliyor.”