DSİ Su Kullanım Anlaşmaları Üzerine Yapılan Yeni Düzenlemeler

dsi-su-kullanim-anlasmalari-uzerine-yapilan-yeni-duzenlemeler-yYsGdSjR.jpg

Yeni Yönetmelik ile Su Kullanım Hakkı Anlaşmaları Düzenleniyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, enerji üretim faaliyetleri için su kullanım hakkı anlaşmalarına dair önemli bir yönetmelik değişikliğini Resmi Gazete’de yayımlayarak yürürlüğe soktu. Bu yeni düzenleme, hidroelektrik enerji üretim tesislerinin kurulumu, işletilmesi ve üretim lisanslarının alınması süreçlerinde Devlet Su İşleri (DSİ) ile tüzel kişiler arasında yapılacak su kullanım hakkı anlaşmalarının usul ve esaslarını belirliyor.

Yönetmelikte, şirketlerin tesislerinin herhangi bir ünitesinin kısmi geçici kabulü yapılmış olsa bile, DSİ’nin gecikme yaşaması durumunda, kaynak katkı payının işletmeye alınan ünitelerin kurulu güç değerine göre hesaplanacağı belirtiliyor. Ayrıca, idareden kaynaklanan sorunların ortadan kalktığı yıldan itibaren ödenecek hidroelektrik kaynak katkı payı tutarlarının da yine kurulu güç değerine göre hesaplanacağı ifade ediliyor.

Yönetmelik, doğal afetler, yangınlar, salgın hastalıklar ve savaş gibi mücbir sebeplerin varlığında, tesis kurup işletmek amacıyla DSİ’ye başvuruda bulunmuş olan ya da henüz anlaşma imzalamamış olan şirketlerin yükümlülüklerinin tamamının veya bir kısmının, DSİ’nin uygun görmesiyle ertelenebileceğini ya da askıya alınabileceğini öngörüyor.

  • Bünyesinde birden fazla müstakil kullanıma elverişli tesis bulunduran projeler, bölünerek birden fazla su kullanım hakkı anlaşması imzalanabilmektedir.
  • Afet riskleri (deprem, sel, çığ, heyelan vb.) tespit edildiğinde veya afet sonrası baraj, regülatör, santral gibi hidroelektrik santral tesislerinde risklerin ortaya çıkması durumunda, şirketlerin, DSİ tarafından verilen talimatları belirtilen süre içinde yerine getirmesi zorunludur.

Tüzel kişilerin projelerden vazgeçme taleplerinin Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından DSİ’ye bildirilmesi durumunda, şirketlerin geçici teminat mektuplarının, yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden iki ay içinde iade edileceği de yönetmelikte yer almaktadır. Bu yeni düzenleme, hidroelektrik enerji üretim süreçlerini daha düzenli ve sürdürülebilir hale getirmeyi hedefliyor.

Exit mobile version