CHP’li Barut: Bir Ton Sütün Fiyatı, Neredeyse Yarım Asgari Ücretle Eşit!

chpli-barut-bir-ton-sutun-fiyati-neredeyse-yarim-asgari-ucretle-esit-hGsQcmrm.jpg

Adana’da Süt Üreticileri İsyan Etti

Adana’da maliyetlerin çok altında fiyatlarla süt satmak zorunda kalan süt üreticileri, adeta isyan bayrağını çekti. Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği alım fiyatı 17 lira iken, üreticilerin piyasada 13 liraya süt satmak zorunda kalması, çiftçilerin haklı isyanını gündeme getirdi. Çiftçiler, dertlerini Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut’a ileterek, çözüm için iktidarı göreve çağırdı.

Süt üreticisi Ahmet Ercan, “İki yıl önce 60’tan fazla hayvanım vardı, şimdi 30’un altına düştü. Ürettiğim süt, yem masrafımı bile karşılamıyor. Artık hayvanlarımı yemci yiyor” diyerek yaşadığı zorluğu dile getirdi.

Üretici Köylülerle Buluşma

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, Yüreğir İlçe Başkanı Sabri Sarı ve partililerle birlikte Adana’nın Yüreğir İlçesi’ne bağlı Çelemli Köyü’nde, süt üreticileriyle bir araya geldi. Barut, köylülerin sorunlarını dinleyerek, çiftçilerin haklı isyanına kulak verip, çözüm önerilerini tartıştı.

“Her Ay 1 İnek Satıp Yemciye Ödeme Yapıyoruz”

Çelemli Süt Üreticileri Kooperatifi Başkanı Volkan Yavaş, inek ahırında Milletvekili Ayhan Barut’a derdini anlatarak, “Ben üreticiyim, süt ve et üretiyorum. Şu anda 13 liraya süt satıyoruz, ancak yem fiyatları 650 lira. Sütün maliyeti 17-18 lira. Zarar ediyoruz. Her ay, 10 ineği olan bir üretici, bir ineğini satıp yemciye ödeme yapıyor. Maliyetlerin yarı fiyatına süt satmaya çalışıyoruz. Şu an 17 ineğim var. Bu köyde 7-8 yıl önce 3500 hayvan vardı, şimdi 1500’e düştü. O zaman 10 ton süt üretiyorduk, şimdi sadece 3 ton üretebiliyoruz. Maliyetlerden kaynaklı olarak, hem süt üretimi hem de hayvan sayısı azaldı.” dedi.

“Ürettiğim Süt Yem Masrafımı Ödemiyor”

Bir diğer üretici Ahmet Ercan ise şunları aktardı: “İki yıl önce 60’ın üzerinde hayvanım vardı; şimdi 30’un altına düştü. Bunun sebebi, ürettiğim süt, yem masrafımı karşılamıyor. Şu an direniyorum ama vazgeçmeyi düşünüyorum, yaşım 50 oldu. Hayvanlarımı yemci yiyor. Bugün 60 torba yem yedirmem lazım ama bunu alıp yediremiyorum. En büyük sorunumuz yem maliyetlerinin artması ve süt fiyatlarının sabit kalması. Ucuz yem versinler, sütü değerinde alsınlar. Aksi takdirde bu işi bırakacağız. Ahırlar hep boşaldı.”

“Bir Ton Süt, Yarım Asgari Ücret”

Süt üreticileriyle buluşmasında çiftçilerin haklı tepkisine destek veren Ayhan Barut, şu ifadeleri kullandı: “Ulusal Süt Konseyi, yılbaşından itibaren sütün fiyatını 14.65 liradan 17.15 liraya yükseltmişti. Yani yüzde 17 civarında bir zam yapılmıştı. Ancak üreticinin süt üretim maliyeti 23-24 lira olmasına rağmen, 12-13 liraya satmaya çalışıyor. Bu fiyatı da yalvararak satmak zorunda kalıyor, çünkü süt firmaları da zorda olduğu için almak istemiyor. Ülkemizde açlık sınırı 25 bin lirayı geçmişken, asgari ücret 22 bin lira oldu. Süt üreticisi, 1 ton süt satabilirse ancak asgari ücretin yarısını elde edebiliyor. AKP iktidarı döneminde 12 milyar dolarlık ithalata para harcandı. Yerli ve milliyseniz, bu köydeki çiftçimizi destekleyin. Bugün yarım litre suyun fiyatı 15-20 lirayken, üreticinin elinde 12-13 liraya süt almak, insafsızlıktır. Böyle bir düzen olamaz.”

Exit mobile version