Bu Tünelin Sonunda Umut Var

bu-tunelin-sonunda-umut-var-kczG87Fl.jpg

Avrasya Tüneli’nin 8. Yılı: Garanti Araç Sayısı ve Fiyat Farkı

Avrasya Tüneli, 8. yılına girdiğinde, şirkete verilen garanti araç sayısının tutturulmasına rağmen, fiyat farkı nedeniyle işletmeci firmaya 2 milyar 800 milyon TL ek ödeme yapıldı. Sözleşme gereği geçiş ücreti, 4 dolar + Katma Değer Vergisi + ABD tüketici fiyat endeksi artış oranı olarak belirlenmişti. 2024 yılı itibarıyla Ocak ayında Avrasya Tüneli’nde geçiş ücreti 208 TL olarak belirlenirken, sürücülerden yalnızca 80 TL alınması nedeniyle firmaya araç başına 128 TL fark ödendi.

Yüzde 195 Zam Yeterli Olmadı

Bu duruma dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat, TBMM’de yaptığı açıklamada, Avrasya Tüneli geçiş ücretinin 2024 yılı için yüzde 195 oranında artırılmasına rağmen Hazine’nin her bir araç için de işletmeci firmaya fark ödemesi yapmak zorunda kaldığını vurguladı. Polat, “Dolar ve Euro kuru üzerinden belirlenen geçiş ücreti, 2025 yılında da vatandaşların sırtındaki büyük yük olmaya devam edecek. Avrasya Tüneli için 2024 yılında garanti edilen araç sayısı 25 milyon 888 bindi ve toplamda 29 milyon araç geçti. Buna rağmen işletmeci firmaya fiyat farkı ödendi. Şirkete garantiler kapsamında bugüne kadar toplamda 8 milyar 216 milyon TL ödeme yapıldı.” dedi.

Geçiş Sayısı İkiye Katlansa Bile Yük Olmaya Devam Ediyor

Osmangazi Köprüsü de benzer bir durumla karşı karşıya. Garanti edilen araç sayısının aşılmasına rağmen Hazine’ye yük olmaya devam ediyor. Mahir Polat, “Günlük 40 bin araç garantisi varken, köprüden 53 bin araç geçiyor. Buna rağmen 2024 yılı için Hazine, işletmeci firmaya 15 milyar TL fark ödeyecek. Köprüden bir araç için geçiş ücreti 55 dolar olarak belirlenmişken, 13 ayda yüzde 300’ün üzerinde zam yapıldı. Köprüden geçen sürücüler 22 dolar ödüyor, gerisini Hazine karşılıyor. Bu durum, 40 bin değil, 80 bin araç da geçse, firmaya ödeme yapılmaya devam edeceği anlamına geliyor.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version