ABD ile Yeni LNG Anlaşması İçin Güçlü Sinyaller

abd-ile-yeni-lng-anlasmasi-icin-guclu-sinyaller-sQKOxWaW.jpg

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamalarda, Türkiye ile Irak arasındaki enerji işbirliği ve bölgesel projelerin önemi üzerinde durdu. ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile gerçekleştirilen görüşmenin detaylarına da değinen Bayraktar, iki ülke arasındaki petrol ve doğal gaz alanındaki ortak arama faaliyetlerinin yeni bir ivme kazanabileceğine dikkat çekti.

Petrol ve Doğal Gaz İşbirliği ve LNG Anlaşmaları

Bayraktar, özellikle petrol ve doğal gaz arama faaliyetleri konusunda yeni adımlar atılabileceğini ve bu bağlamda yeni LNG (Likit Doğal Gazı) anlaşmaları yapılmasının gündemde olduğunu belirtti. Bu gelişmelerin, bölgesel enerji güvenliği ve tedarik zincirlerinin güçlendirilmesi açısından önemli olduğunu vurguladı. Zira, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamada çeşitlendirilmiş ve sürdürülebilir projeler büyük öneme sahip.

Irak ile yapılan görüşmelerde, özellikle Viyana’daki OPEC toplantısı sonrası Irak Petrol Bakanı Hayyan Abdulgani ile de bir araya gelindiğini hatırlatan Bakan, Irak ile ortak enerji projelerinin geliştirilmesini ve petrol boru hatlarının etkin kullanımı konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu aktardı.

Irak-Petrol Boru Hattı ve Güncel Gelişmeler

Bayraktar, Türkiye-Irak Ham Petrol Boru Hattı kapasitesinin 1.5 milyon varil olduğunu, şu anda aktif olarak kullanılmadığını ve bu hattın tam kapasiteyle çalışması için yapılan yatırımların devam ettiğini söyledi. Yeni anlaşma taslağında bu hattın tam kapasiteyle kullanılması için mekanizmaların geliştirilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ayrıca, hattın güney yönüne uzatılması konusunda da seçenekler bulunduğunu belirtti. Bu sayede, Irak’tan gelen petrolün tüm hattı doldurması ve daha etkin kullanım sağlanması amaçlanıyor.

Bayraktar, ayrıca, Irak’taki mevcut hatların durumu ve ilerleyen süreçte bu hatların nereye yönlendirileceği konusunda belirsizlikler olduğunu, Hürmüz Boğazı’ndaki gelişmeler ve ihracat rotalarının çeşitlendirilmesi açısından bu projelerin stratejik önemi olduğunu vurguladı. Hattın tamamlanması ve tam kapasiteyle kullanılması için son hedef tarih olarak 2026 Temmuz’u gösterdi, ancak öncelikli olarak bu sürecin erkene alınmasının faydalı olabileceğini sözlerine ekledi.

Resmi Gazete’de 21 Temmuz’da yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla, 1973 yılında imzalanan ve 1975’te yürürlüğe giren Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması’nın 27 Ağustos 2026 tarihinde sona ereceği duyurulmuştu. Bu durum, iki ülke arasındaki enerji ortaklığı ve projelerin yeniden değerlendirilmesi açısından kritik bir eşik olarak görülüyor.

Küçük Modüler Reaktörler ve Elektrik Talebi

Türkiye’de artan sıcaklıklar ve elektrik tüketimindeki yükselişi dikkate alan Bayraktar, elektrik üretim hatlarında karşılaşılan sorunlara rağmen, ekstra bir elektrik kesintisi yaşanmadığını belirtti. Ancak, özellikle yangınlar nedeniyle bazı santrallerin geçici olarak kapatıldığını ve bu durumun birkaç saatlik kısa süreli sıkıntılara yol açtığını ifade etti.

Görüşmelerde, ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack ile de gündeme gelen enerji alanındaki yeni işbirliği alanları arasında petrol ve doğal gaz ortak arama faaliyetleri ile küçük modüler reaktörler (SMR) yer alıyor. Bayraktar, özellikle uzun vadeli LNG kontratlarının önemini vurgulayarak, bu anlaşmaların hızla somut projelere dönüşebileceğini ve yeni LNG anlaşmalarının gündemde olduğunu belirtti. Bu adımlar, bölgesel enerji arz güvenliği ve sürdürülebilir enerji dönüşümüne katkı sağlayacak önemli gelişmeler olarak değerlendiriliyor.

Exit mobile version