5 Yılda Dolar Bazında Piyasa Değerini 7 Kat Artıran Başarı Hikayesi

5-yilda-dolar-bazinda-piyasa-degerini-7-kat-artiran-basari-hikayesi-AZlxCh3q.jpg

Çimsa’nın Küresel Yapı Malzemeleri Yolculuğu

Çimsa, geçtiğimiz yılın son çeyreğinde tamamladığı Mannok satın alımıyla yerel bir çimento şirketinden uluslararası arenada tanınan bir yapı malzemeleri oyuncusuna dönüşmüştür. Bu önemli adım, İrlanda ve Birleşik Krallık pazarlarında etkili bir oyuncu olan Mannok Holdings DAC’ın bünyesine katılmasıyla gerçekleşti. Çimsa, gaz beton ve prekast gibi çimento bazlı ürünlerinin yanı sıra yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj ürünlerini de portföyüne ekleyerek, Sabancı Holding’in bugüne kadarki en büyük yurtdışı satın alımını gerçekleştirmiş oldu.

Çimsa CEO’su Umut Zenar, Mannok’un üretim tesisinde basın mensuplarına yaptığı açıklamada, şirketin son yıllardaki dönüşümünde yurtdışı yatırımlarının büyük bir rol oynadığını vurguladı. Zenar, 2021 yılında İspanya’nın Bunol şehrindeki beyaz çimento tesisini satın alarak, bu alanda dünya çapında sayılı üreticiler arasına girmeyi başardıklarını ifade etti. “Avrupa’daki bu büyüme adımımızı Amerika coğrafyasına taşımak adına, ABD’de mevcut beyaz çimento tesisimize ek olarak, gri çimento öğütme tesisinin inşaatına devam ediyoruz. Bu tesisimizi bu yıl içerisinde devreye almayı planlıyoruz. Mannok’un katılımıyla hem ürün hem de coğrafi çeşitlilik anlamında önemli bir adım attık.” dedi.

– “Beyaz çimentoda dünya ikincisi, CAC’da ise üçüncü sıradayız”

Zenar, bu üç yatırımın toplam büyüklüğünün yaklaşık 600 milyon dolar olduğunu belirterek, “Ancak burada asıl kritik nokta, bu yatırımlarla birlikte Çimsa’nın artık sadece bir çimento ihracatçısı olmaktan çıkıp, dünyanın farklı coğrafyalarında üretim ağı olan, küresel ölçekte rekabet eden güçlü bir yapı malzemeleri şirketine dönüşmesidir. Bugün İspanya’da beyaz çimento sektörünün lideriyiz. Beyaz çimentoda dünya ikincisi, CAC’da ise dünya genelinde üçüncü sıradayız. Bunlar yalnızca Çimsa için değil, Türkiye’nin yapı malzemeleri sektörü açısından da büyük bir başarıdır. Ancak küreselleşmeyi yalnızca üretim tesisleri açmakla sınırlı görmüyoruz.

2023 yılında Avrupa’nın sanayi ve inovasyon merkezi Münih’te, Münih Teknik Üniversitesi bünyesinde Sabancı Teknoloji Merkezi’ni açtık. Burada özel ürünler geliştirirken, müşteri ilişkilerimizi de derinleştiriyoruz. Ayrıca, Mersin’de ürettiğimiz CAC gibi katma değerli ürünlerimizi hem Mannok hem de Münih üzerinden yeni pazarlara ulaştırıyoruz.” Zenar, Mannok’un yapı malzemeleri ürün grubunun Çimsa’nın portföyüne eklenmesinin, müşteri tabanı ve pazar çeşitliliğini artırmada kritik bir rol oynayacağını sözlerine ekledi.

Mannok’un İrlanda ve Birleşik Krallık’ta yapı malzemeleri alanında en geniş ürün yelpazelerinden birine sahip olduğunu belirten Zenar, “Çimento ve çimento bazlı ürünlerin (gaz beton, prekast gibi) yanı sıra yalıtım malzemeleri ve geri dönüştürülmüş plastik ambalaj üretimiyle de öne çıkıyor. Mannok satın almasıyla birlikte, Çimsa’nın döviz bazlı satış oranı yüzde 70’in üzerine çıkarak, uluslararası gelirlerimizin payını daha da artırmış olacağız. Bu satın almanın ürün ve coğrafi çeşitliliğimize katkısını özellikle 2025 yılında daha iyi göreceğiz.” şeklinde konuştu.

– “Suriye’ye ciddi anlamda beyaz çimento ihracatı yaptık”

Zenar, Suriye’nin ciddi bir potansiyele sahip olduğunu ifade ederek, “Orada önemli altyapı ve üstyapı projeleri var. Bunun etkisini ocak ve şubat aylarında gördük. Suriye’ye ciddi anlamda beyaz çimento ihracatı yaptık ve bunun sürdürülebilir olduğunu düşünüyoruz. Tahsilat tarafında da sıkıntı yaşamıyoruz. 2025 yılında Suriye’den olumlu etkileneceğimizi düşünüyorum. Ukrayna meselesi de sadece Ukrayna ile sınırlı değil. Önceden Beyaz Rusya ve Rusya, bizim için önemli pazarlar arasındaydı, şimdi o pazarlar da geri geliyor.” şeklinde konuştu.

– “Amerika ve Avrupa’da büyük montanlı ilave satın almalar yapabiliriz”

Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun da böylesine önemli bir satın almayla Sabancı Holding tarihine geçmiş olmaktan büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını belirtti. Orhun, “Bu, sadece Sabancı tarihine atılan bir imza değil. Geçtiğimiz aylarda hazırlanan KPMG Birleşme ve Satın Alma Trendleri raporuna göre, bu satın alma, 2024’te bir Türk şirketinin yurtdışında gerçekleştirdiği en büyük işlem olarak tarihe geçti. Bu da bizi ayrıca mutlu ediyor. Sabancı, bugüne kadar faaliyet gösterdiği her alanda öncü ve örnek olmayı ilke edinmiş bir topluluk. Bu duruşu, Mannok satın almasıyla da gösterdiğimizi düşünüyoruz.” dedi.

Dünyada yaşanan dönüşümün tüm iş kollarını derinden etkilediğine dikkat çeken Orhun, “Artık dünyadaki rekabetin malzeme odağında şekillendiğini görüyoruz. İleri malzemeye ve malzeme teknolojilerine hakim olmak, şirketlerin en öncelikli gündemlerinden biri haline gelmiştir. Bugün beton, sudan sonra dünyada en çok kullanılan ikinci malzemedir. Bu malzemeyi bir günde ikame etmek elbette mümkün değil, ancak bizim vizyonumuz, teknolojiyi ve inovasyonu kullanarak, sürdürülebilirliği bir pusula olarak kabul ederek bu yolculuğa ışık tutmaktır. Geliştirilen teknolojilerin müşterisi değil, geliştiricisi olmak istiyoruz.” diye ekledi.

Orhun, bu vizyonu hayata geçirebilmek için küresel bir etki alanına sahip olmaları gerektiğinin altını çizerken, Çimsa’nın Mannok satın almasıyla bu yolda tarihi bir adım attığını vurguladı. Malzeme Teknolojileri Grubu’nun, Sabancı Holding’in net aktif değeri içinde yaklaşık yüzde 14’lük bir paya sahip olduğunu belirten Orhun, “2029 itibarıyla bunu yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyoruz. Malzeme tarafındaki küresel varlığımızı güçlendirmek için, portföyümüzü dönüştürebilecek, stratejimizle uyumlu satın almalar yapmaya devam edeceğiz. Bu satın almalar büyük montanlı olacaktır ve öncelikli olarak Amerika ve Avrupa coğrafyasına odaklanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version