2024’te Zeytin Üretimi Rekor Kırdı: Tarımda Yeni Bir Dönem

2024te-zeytin-uretimi-rekor-kirdi-tarimda-yeni-bir-donem-Vf7yVOG8.jpg

Zeytin Üretiminde Türkiye’nin Yükselişi

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, zeytin ağacının anavatanı olarak kabul edilen Türkiye’de zeytin üretimi her geçen yıl artış göstermektedir. Zeytin yetiştiriciliği alanındaki yoğun çabalar neticesinde, 2001 yılında 99 bin olan zeytin ağaçlarının sayısı, 2022 yılı itibarıyla 201 bin 770’e ulaşmıştır. Bu ağaç varlığındaki iki katı aşan artış, doğrudan üretime de yansımıştır. Zeytin üretimi, 2001 yılındaki 600 bin ton seviyesinden 2023’te 1 milyon 520 bin tona kadar yükselmiştir. Dünyada zeytin ve zeytinyağı üretiminde önemli bir rol üstlenen Türkiye, geçen yıl zeytin üretiminde yaklaşık yüzde 150 artış göstererek, 3 milyon 750 bin ton seviyesine ulaşmıştır. Bu miktar, Cumhuriyet tarihinin en yüksek zeytin üretim rakamı olarak kayıtlara geçmiştir.

Son 20 Yılda Ağaç Sayısında Yüzde 100 Artış

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Mustafa Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, zeytinin Anadolu topraklarından dünyaya yayıldığını vurguladı. Türkiye’nin zeytin üretiminde hak ettiği seviyeye ulaşması gerektiğini belirten Tan, “Biz, yeniden bıraktığımız liderlik koltuğuna doğru planlı ve programlı çalışmalar yapıyoruz. Son 20 yılda 100 milyon olan ağaç sayımızı iki katına çıkararak 200 milyona ulaştık. Bu süreçte ağaç sayımız yüzde 100 oranında arttı. Hep birlikte dünya ikinciliği hedefi koyduk ve zeytin dikimi 41 ile yayıldı. Geçtiğimiz 2 yıl içinde üretim rekoru kırılmış, sofralık zeytin üretiminde dünya birinciliği elde edilmiş, zeytinyağı üretiminde ise İspanya’dan sonra dünya ikinciliğine ulaşılmıştı.” dedi.

Üretimin 2 Milyon 800 Bin Tonu Yağa Ayrıldı

Tan, zeytin üretiminde verimin beklendiği şekilde seyrettiğini dile getirerek, “Üretimin 2 milyon 800 bin tonu yağa ayrıldı. Bu yıl, zeytin yağmurların gecikmesi nedeniyle başlangıçta ağaçlar küçüldü; ancak sonrasında her 2-3 günde bir yağan yağmurlar sayesinde zeytinler irileşti. Ağaç sayısındaki artış nedeniyle ağaç başına verim çok yükselmese de toplam üretimde rekor seviyelere ulaşıldı. Eğer ağaç başı verim 40 kiloya çıkarsa, o zaman 8 milyon ton üretim elde edilir. Bu durumda zeytinyağında liderlik için İspanya’nın yanına daha da yaklaşmış oluruz. Gelecek yıllarda bu hedefin gerçekleşmesi mümkün.” şeklinde konuştu.

Fiyat Belirlemede Türkiye Söz Sahibi Olmalı

Bu yıl küresel anlamda zeytinyağı fiyatlarının neredeyse yarı yarıya düştüğünü vurgulayan Tan, “Türkiye’nin zeytinyağı son derece değerlidir. İspanya ve İtalya fiyatlarına göre hareket edip ürünümüzü ucuza satabiliriz; ancak biz bunu istemiyoruz. Türkiye, zeytin üretiminde olduğu kadar fiyat belirlemede de söz sahibi olmalıdır. Anadolu, zeytin ve zeytinyağının ana vatanıdır. Zeytin ve yağ ticaretinde milli bir duruş sergilemek, bizim için hayati önem taşımaktadır. Yani, ucuza zeytinyağını yabancı ülkelere satmak yerine, hep birlikte bu fiyatları düşürerek halkımıza daha uygun fiyatlarla sunmak bir kurtuluş yolu olacaktır. Bize göre bu yıl Türkiye’de zeytinyağı iç ve dış tüketimi artış gösterecek. Çünkü geçtiğimiz yıla kıyasla zeytinyağı fiyatları daha uygun bir seyir izlemektedir.” ifadelerini kullandı.

Exit mobile version