Bakan Bayraktar, bu yıl İstanbul’da düzenlenen 25. Dünya LNG Zirvesi kapsamında BOTAŞ ile ENI ve SEFE ortaklığında imzalanan uzun dönemli LNG tedarik sözleşmelerinin törenine katıldı. Görüşmede, doğal gazın Türkiye’nin arz güvenliği için ne kadar kritik olduğuna vurgu yapıldı ve kaynak çeşitlendirme için yoğun yatırımların sürdüğü belirtilerek, bu alandaki kararlılık ifade edildi.
5 kat artırılan kapasite konusuna değinen Bayraktar, 2016’dan bu yana LNG pazarından daha esnek ve rekabetçi gazı Türkiye’ye getirmek amacıyla hayata geçirilen altyapı projelerini öne çıkardı. Gazlaştırma tesislerinin kapasitesinin beş kat artırıldığını ve bu değişimin etkilerinin yavaş yavaş görülmeye başladığını belirtti. Özellikle 2021-2022 yıllarında Türkiye’nin gaz ihtiyacının bazen LNG ile karşılandığına dikkat çekti.
Bayraktar, imzalanan uzun vadeli iki LNG anlaşmasına ilişkin olarak şunları kaydetti: Bu yıl yapılan sözleşmelerle toplamda 106 milyar metreküpe ulaşıldı. Ayrıca geçen yılın eylülünden itibaren yürütülen anlaşmalarla bu rakam 155 milyar metreküplerin üzerine çıktı. Boru hatlarıyla elde edilen gazın alternatifi olarak, daha rekabetçi fiyatlarla ürün çeşitliliğini hedefleyen stratejik adımların önemli olduğuna vurgu yaptı. Bu yaklaşım, gaz arz güvenliğini güçlendirmek ve piyasayı çeşitlendirmek adına kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.
