Yunanistan’da Ardışık 200 Deprem! Hükümet Acil Toplantı Yapıyor

yunanistanda-ardisik-200-deprem-hukumet-acil-toplanti-yapiyor-vpEjgFGW.jpg

Ege Denizi’nde Sismik Hareketlilik Artıyor

Ege Denizi’nde son 48 saat içerisinde en büyüğü 4,5 büyüklüğünde olmak üzere 200’den fazla sarsıntı meydana geldi. Art arda yaşanan bu depremler, bölgede büyük bir paniğe yol açarken, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis acil bir toplantı düzenleme kararı aldı.

Sismik Faaliyetler ve Son Gelişmeler

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgilere göre, 24 Ekim 2023 tarihinde saat 20.41’de Ege Denizi’nde 4,5 büyüklüğünde bir deprem kaydedildi. Bu depremin 10,45 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirlendi. Son 48 saat içinde bölgede yaşanan sarsıntılar, sismik aktivitenin arttığını gösteriyor.

Santorini Adası ve Çevresinde Deprem Fırtınası

Yunanistan’ın volkanik yapısıyla ünlü Santorini Adası ve çevresindeki sismik hareketlilik giderek artış gösteriyor. Son günlerde bölgede birçok volkanik aktivite de gözlemlenmiş durumda. Ancak, yetkililer bu artışın Santorini’deki yanardağ ile doğrudan bağlantılı olmadığını vurguladı. Kiklad Adaları’nı da kapsayan bölgede son 48 saatte 200’den fazla sarsıntının yaşandığı bildirilmektedir.

Yunan Hükümeti’nin Önlemleri

Bu depremler neticesinde Yunan hükümeti alarm durumuna geçti. Başbakan Miçotakis başkanlığındaki acil durum komitesi, dört ayrı adada okulların tatil edilmesine ve bölgedeki etkinliklerin iptal edilmesine karar verdi. Önlem olarak, bir kurtarma ekibi bölgeye sevk edildi ve Santorini’de dron operatörleri ile kurtarma helikopterleri hazır bekletilmektedir.

AFAD’dan Açıklama

AFAD’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Ege Denizi’nde 28 Ocak 2025 tarihinden itibaren yoğunlaşan sismik hareketliliğin devam ettiği belirtildi. Son verilere göre, bölgede meydana gelen sarsıntıların sayısı 400’ü aşmış durumda. Aşağıda bu süreçle ilgili bazı önemli noktalar yer almaktadır:

  • En Büyük Deprem: 4,8 Mw büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.
  • Santorini Adası’na Yakın Bölgede Artış: Sarsıntılar, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda yoğunlaşmaktadır.
  • Türkiye Kıyılarına Mesafe: Meydana gelen depremlerden en yakını, Türkiye kıyılarına 140 kilometre uzaklıkta gerçekleşti.
  • Daha Önceki Benzer Süreç: 2011-2012 yıllarında aynı bölgede benzer bir sismik hareketlilik gözlemlenmiş, 14 ay süren bu süreçte herhangi bir volkanik aktivite oluşmamıştır.
  • Bilim İnsanlarının Takibi: Türkiye’deki bilim insanları ve araştırmacılar, bölgedeki sismik hareketliliği AFAD ile koordineli bir şekilde farklı açılardan değerlendirmektedir. Uzmanlar, deprem, volkanik aktivite ve tsunami gibi olası riskleri titizlikle incelemektedir.
Exit mobile version