Venezuela Muhalefeti: Rejim Değişikliği İçin Tek Ses Olacak!

venezuela-muhalefeti-rejim-degisikligi-icin-tek-ses-olacak-TO2J9xRK.jpg

Venezuela’da Protestolar ve Siyasi Gerilim

Venezuela’nın başkenti Caracas, 10 Ocak’ta gerçekleşecek başkanlık yemin töreni öncesinde oldukça gergin bir atmosfer içindeydi. Seçim sonuçlarının hileli olduğunu savunan muhalefet, Maria Corina Machado liderliğinde sokaklara dökülerek protestolar düzenledi. Bu duruma karşılık olarak, mevcut Başkan Nicolas Maduro’nun destekçileri de karşı gösteriler gerçekleştirdi. Başkentte, sabahın erken saatlerinden itibaren muhalefetin protestoları, iktidar yanlısı gruplar ve güvenlik güçleri tarafından sert bir şekilde bastırıldı. Muhalif lider Machado, kısa bir süre gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Hükümet ise, bu alıkoymada herhangi bir dahli olmadığını belirtti.

KOLEKTİFLER ARAYA GİRDİ

Caracas’ın çeşitli bölgelerinde, iktidarı destekleyen ve “Kolektifler” olarak bilinen motosikletli gruplar, muhaliflerin yürüyüş güzergâhlarını engelledi. Bu silahlı siyasi gruplar, Venezuela’da yıllardır varlıklarını sürdürüyor. Muhaliflerin bir araya gelmesini zorlaştıran bu gruplar, göstericileri çembere alarak ilerlemelerini engelledi. Dikkat çeken bir diğer nokta ise, güvenlik güçlerinin bu olaylar sırasında pasif bir tutum sergileyerek müdahale etmemesiydi. Öğleden sonra yeniden organize olan muhalif gruplara, uzun bir süredir kamuoyunda görünmeyen muhalefetin fiili lideri Maria Corina da katıldı ve coşkulu bir konuşma yaptı.

Maria Corina, “Bugün itibarıyla yeni bir aşamaya giriyoruz. Bu günler ve haftalar için hazırlık yaptık. 10 Ocak’ta Maduro rejiminin sona erdiğini ilan edeceğiz. Bizden haber bekleyin,” diyerek topluluğa seslendi.

MUHALİF LİDER SALDIRIYA UĞRADI

Bu konuşmanın hemen ardından muhalif lider, bir saldırıya maruz kaldı. Gösteri alanını terk ederken istihbarat görevlileri tarafından zorla durdurulduğu ve bir korumasının vurulduğu yönündeki iddialar, muhalifler arasında büyük bir öfke yarattı. Maria Corina, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada gözaltına alınıp serbest bırakıldığını duyurdu. Güvenli bir yerde olduğunu belirten Corina, yaşananlara ilişkin detaylı bir açıklamayı Cuma günü yapacağını açıkladı. Bu tutuklamanın ardından, ABD Başkanı Donald Trump’tan Maria Corina’ya destek geldi. Trump, ‘Venezuela’daki muhalifler, barışçıl bir şekilde Venezuela halkının iradesini yansıtıyor. ABD’de Venezuela asıllı Amerikanlar özgür Venezuela’yı ve beni desteklemişti. Bu özgürlük savaşçılarına zarar gelmemeli. Özgür ve canlı olmalılar’ şeklinde bir açıklama yaptı.

İktidar ise bu iddiaları reddederek, olayların bir mizansen olduğunu öne sürdü. İçişleri Bakanı Diosdado Cabello, “Muhalefet bu tür yalan haberlerle halkı kışkırtmaya çalışıyor,” ifadelerini kullandı.

SÜRGÜN BAŞKAN

Venezuela’daki muhalefet ve iktidar arasındaki kriz, Temmuz ayında gerçekleştirilen tartışmalı seçimlerin ardından daha da derinleşti. Muhalefet, seçimlerin sonucunda Nicolas Maduro’nun değil, yüzde 67 oy alarak öne çıkan Edmundo Gonzalez’in meşru başkan olduğunu savunuyor. Yurtdışına iltica eden Gonzalez, uluslararası destek arayışını sürdürürken, başkanlık yeminini etmek için Venezuela’ya geri dönme planlarını açıkladı.

Ancak Venezuela makamları, Gonzalez’in ülkeye giriş yapar yapmaz tutuklanacağını ve kendisine eşlik eden yabancı devlet adamlarının işgal girişimi suçlamasıyla yargılanacağını bildirdi. Gonzalez’in zaferini tanıyan ülkeler arasında ABD, Kanada, Şili, Uruguay ve Peru gibi birçok Latin Amerika ve Kuzey Amerika ülkesi bulunmaktadır.

Exit mobile version