Musk’ın Nazi Selamı Fabrikasını Nasıl Etkiledi?

muskin-nazi-selami-fabrikasini-nasil-etkiledi-htHu2E4j.jpg

Elon Musk’ın Tartışmalı Hareketi ve Almanya’daki Tepkiler

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk’un, 2017 ABD Başkanı Donald Trump’ın yemin töreni sonrası yaptığı ‘Nazi selamı’ olayları yeniden alevlendirdi. Bu hareket, hem sosyal medyada hem de uluslararası platformlarda büyük bir tartışma yarattı. Musk, bu hareketin kasıtlı bir Nazi selamı olduğunu reddetse de, eleştirmenler bu iddialara ikna olmuş değil.

Özellikle Almanya’da, Musk’ın bu hareketi büyük bir tepki topladı. “HEİL TESLA!” başlığıyla, Almanya merkezli Center for Political Beauty ve İngiltere’deki Led by Donkeys grupları, Çarşamba akşamı Berlin yakınlarındaki Tesla fabrikasında bir protesto düzenlediklerini duyurdu. Aktivistler, fabrikanın üzerine, Tesla logosunun yanına “Heil” mesajını yansıttılar. “Heil Tesla” mesajının yanında, selamı veren Elon Musk’ın görüntüsü de yer aldı.

  • Grubun kurucusu Philipp Ruch, AFP’ye verdiği demeçte, “Musk, yıllardır Amerikan neo-Nazilerinin kullandığı Hitler selamını verdi,” ifadelerini kullandı.
  • Musk, bu tür suçlamaları “kirli oyunlar” ve “propaganda” olarak nitelendirerek kesin bir dille reddetti.
  • El hareketini tekrarlayan Musk, takipçilerine hitaben “Kalbim sizinle” imasıyla bu hareketi yaptığını belirtti.

Aşırı Sağcı Partilere Destek ve Eleştiriler

Musk’ın bu açıklamaları, eleştirileri dindirmek bir yana daha da artırdı. Zira, Almanya’da aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisine verdiği açık destek nedeniyle zaten eleştiriliyordu. Musk, AfD’yi “ülkenin son umut ışığı” olarak tanımlamış ve partinin önde gelen isimlerinden Alice Weidel ile milyonlarca kişinin izlediği bir canlı görüşme gerçekleştirmişti.

AfD, göç karşıtı politikalarıyla bilinen ve anketlerde geniş destek bulan bir parti. Ancak Almanya’daki diğer siyasi partiler, aşırı sağ bağlantıları nedeniyle AfD ile iş birliği yapmayı reddediyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Musk’ın “Almanya’daki ifade özgürlüğü yok” ve “Almanya çöküşe gidiyor” gibi açıklamalarıyla ilgili olarak, “Almanya’da ifade özgürlüğü garanti altındadır, ancak aşırı sağ görüşlere destek verilmesini kabul etmiyoruz,” açıklamasında bulundu.

Exit mobile version