Samsung Galaxy Z Fold 6 ve Şarj Cihazı Krizi
Telefon üreticileri, minik bir servet değerindeki akıllı telefonlarını piyasaya sürerken, hala şarj cihazı maliyetinden tasarruf etme yoluna gidiyor. Bu strateji, yıllık 400 milyar dolarlık kazanç hedefleyen şirketler için oldukça cazip görünüyor. Ancak, Samsung’un amiral gemisi modellerinden biri olan Galaxy Z Fold 6 kullanıcıları, bu durumun başka bir boyutuyla karşı karşıya kalmış durumda. Kullanıcılar, 1.899,99 dolar gibi yüksek bir bedel ödedikten sonra telefonlarının dış boyasının soyulmasından oldukça rahatsızlar.
Sosyal medyada, farklı renklerdeki Z Fold 6 telefonlarının dış yüzeyinin soyularak altında kalan düz metalin ortaya çıkmasına dair birçok şikayet gündeme geldi. İnsanlar, böyle bir fiyatla satın aldıkları telefonların en azından birkaç yıl boyunca sağlam kalmasını bekliyorlar. Bana daha çok para ver, boyan soyulmasın! diye haykıran kullanıcılar, bu duruma oldukça tepkili.
Samsung, bu şikayetleri inceleyerek sorunun kaynağını bulmaya çalıştı. İlginç bir şekilde, hatalı olanların kullanıcılar olduğu sonucuna varıldı. Şikayet eden kişiler, telefonlarını aldıktan sonra orijinal Samsung şarj adaptörü almak yerine, daha uygun fiyatlı üçüncü parti markaların şarj cihazlarını tercih etmişlerdi. Ancak, bu üçüncü parti adaptörlerin, telefonun dış boyasının soyulmasına yol açtığı anlaşıldı.
Samsung’un resmi açıklaması ise şöyleydi: “Bu sorunun neden yaşandığına dair iki açıklama var. İlki, üçüncü taraf şarj cihazlarıyla ilgili; ‘Düzgün topraklanmamış yüksek hızlı bir üçüncü taraf şarj cihazı kullanıyorsanız, kaçak akım anodize boyanın “delaminasyonuna” neden olabilir…’ Yani, yüksek akım şarj cihazlarından kaynaklanan kaçak, boyayı bozarak kullanıcıları mağdur ediyor.
Bu durumda, Samsung’un ileride telefonlardaki arızaları da “Siz orijinal şarj cihazı kullanmamışsınız, o yüzden devreler yanmış” bahanesiyle kullanıcı hatasına bağlaması hiç de şaşırtıcı olmayacak. Orijinal şarj cihazını satın alsanız bile, kullanıcıların “Belki acil bir durumda başkasından ödünç aldığınız üçüncü taraf cihazı kullandınız, ne bilelim, telefon garanti dışı, tamir ücreti de 1500 dolar” gibi bir yanıtla karşılaşma ihtimali oldukça yüksek. Bu durum, kullanıcıların akıllı telefon alırken dikkat etmeleri gereken unsurların ne denli önemli olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.