Mikroplastiklerin İnsan Vücuduna Girişi ve Etkileri

mikroplastiklerin-insan-vucuduna-girisi-ve-etkileri-COGEQdW6.jpg

Giresun Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yalçın Tepe liderliğindeki ekip, 2021 yılında başlattıkları çalışma ile mikroplastiklerin insan vücuduna girişini incelemiş ve bu yıl çalışmayı tamamlamıştır. Prof. Dr. Ural Oğuz, mikroplastiklerin ağız, solunum ve cilt teması yoluyla insan vücuduna girebileceğini belirtmiştir. Yapılan araştırmalar, mikroplastiklerin plasenta, anne sütü ve kanda tespit edildiğini göstermiştir.

Çalışmanın Detayları ve Sonuçları

Prostat dokusundaki mikroplastik birikimini inceleyen araştırma, 57-88 yaş aralığında 12 hastada gerçekleştirilmiştir. Tüm hastalar iyi huylu prostat büyümesi nedeniyle prostat ameliyatı geçirmişlerdir. Mikroplastik etkenler arasında diş fırçalama, plastik şişe kullanımı ve plastik kaplı yiyecek tüketimi gibi faktörler önemli rol oynamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre, prostatta mikroplastik birikimi tespit edilen hastaların çoğunluğunun şehirde yaşadığı görülmüştür.

Laboratuvar Çalışmaları ve Bulgular

Giresun Üniversitesi’nde laboratuvar ortamında yapılan çalışmalar sonucunda, prostat dokusundan elde edilen numuneler incelenmiştir. Numuneler, titiz bir sindirme ve filtrasyon sürecinden geçirilerek mikroplastik parçacıkları belirlenmiştir. Kimyasal analizlerde ise daha çok poliamid grubu mikroplastiğe rastlanmıştır. Şehirde yaşayan hastalardan alınan prostat numunelerinde mikroplastik tespit edilen hasta sayısı, kırsalda yaşayanlara göre daha fazladır.

Exit mobile version