Bu sistem, bataryaların şarj edilmesine benzer şekilde kömürün “şarj edilmesiyle” çalışıyor. Şarj edilen kömür “süngeri”, karbondioksiti doğrudan havadan yakalayabiliyor. Yöntem, bugün evlerdeki su filtrelerinde kullanılan aktif kömürün bir benzerine dayanıyor. Çalışmada yer alan araştırmacılar bu malzemeyi “ucuz, istikrarlı ve geniş çaplı şekilde üretilebilir” olduğu için incelediklerini belirtiyor.
Aktif Kömürün CO2 Yakalama Yeteneği
Independent Türkçe’nin aktardığı ayrıntılara göre aktif kömür normalde havadaki CO2’yi yakalayıp depolamıyor. Öte yandan araştırmacılar bunu batarya gibi şarj edebildiklerinde uygun bir malzeme haline geldiğini keşfetti. Malzeme, CO2’yi yakalayarak karbon yakalama sürecine enerji açısından verimli bir alternatif olabilir.
Çevre Dostu ve Enerji Verimli Bir Yakalama Yöntemi
Yöntem, CO2 yakalama oranları açısından mevcut malzemelere yakın seviyede performans gösteriyor. Ayrıca yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duymadan CO2 toplamak ve kömür süngerini yenilemek için daha az enerji gerektiriyor. Ancak malzemenin sınırlı CO2 yakalama kapasitesi ve nemli ortamlarda performansının düşmesi gibi bazı sorunları bulunuyor.
Yeni Yakalama Yönteminin Potansiyeli
Araştırmacılar, kömürdeki gözeneklere yerleştirilen iyonların değiştirilmesiyle farklı molekülleri de yakalayabileceklerini belirtiyor. Bu yeni yakalama yöntemi, Nature’da yayınlanan “Capturing carbon dioxide from air with charged sorbents” başlıklı makalede detaylı bir şekilde açıklanmıştır.