Hipnozun gerçek olduğuna veya popüler kültürde tanıtıldığının aksine olumlu etkilerinin de bulunduğuna dair birçok farklı görüş bulunmaktadır. Son yıllarda yapılan araştırmalar, hipnozun mümkün ve etkili olduğunu, ancak yanlış tanıtıldığını ortaya koymaktadır.
Psikologların Görüşleri
Deneysel psikologlar Steven Jay Lynn, Madeline Stein ve Devin Terhune’un BJPsych Advances dergisinde yayımlanan makalesinde hipnozun klinik ortamlarda nasıl kullanıldığı ile popüler kültürdeki algısının farklı olduğu belirtilmiştir. Hipnozun farkındalığı, algıyı ve bilişi modüle etmek için kullanılan bir dizi prosedür olduğu vurgulanmıştır. Terapist Claire Jack ise Psychology Today için yazdığı makalede, hipnozun varlığı konusunun yıllardır tartışıldığını ve farklı görüşlerin bulunduğunu ifade etmiştir.
Beyne Etkileri
Stanford Üniversitesi Psikiyatri ve Davranış Bilimleri Profesörü David Spiegel’in 2016 tarihli makalesinde, hipnoz sırasında beynin aktiviteleri ve bağlantılarında değişiklikler yaşandığı belirtilmiştir. Hipnoz altında, farkındalık bölgesinde aktivitelerin azaldığı, dikkat gerektirmeyen pasif görevlerin yapılmasını sağlayan merkez arasındaki bağlantıların azaldığı ve duygusal merkez ile hafıza ve dikkat merkezi arasındaki bağlantıların arttığı gözlemlenmiştir.