Duşta İdrar Yapmak: Sağlığınıza Faydası mı, Zarar mı?!

dusta-idrar-yapmak-sagliginiza-faydasi-mi-zarar-mi-awOpcT14.jpg

Duşta İdrar Yapmak: Sıra Dışı Bir Alışkanlık mı?

Eskiden, askere giden gençlere ayak mantarı kapmamaları için oldukça ilginç bir tavsiye verilirdi: Duşa girmeden önce, duş kabinin içine idrarlarını yapmaları gerektiği, çünkü ürik asidin kabin içindeki bakterileri öldüreceği söylenirdi. Bu öneri, belki de bir tür efsane olarak kaldı ama günümüzde sosyal medya ve internet sayesinde insanlar, duşta idrar yapma alışkanlığı hakkında daha açık tartışmalar yapabiliyor. Kimi bu davranışı normal ve hatta sağlıklı bulurken, bazıları bunu hijyenik olmayan bir davranış olarak değerlendiriyor. Peki, bu tartışmalarda hangi argümanlar öne çıkıyor? Yararlı mı, zararlı mı?

Pek çok insan, duş sırasında idrarlarının suyla beraber giderden akıp gideceğini biliyor. Ürologlar ise bunu hem erkekler hem de kadınlar için güvenli bir hareket olarak değerlendiriyor. Ancak, temizlenmek için kullanılan bir alanın, aynı zamanda tuvalet olarak kullanılması bazılarına mantıksız geliyor. Özellikle bazı kişiler, kadınların ayakta idrar yapmasının sağlıksız olduğunu düşünüyor. Bu görüşe göre, ayakta idrar yapmanın pelvik taban kaslarının gevşemesine izin vermemesi, zorla ıkınmaya ve mesanenin tam olarak boşaltılamamasına neden olabiliyor. Ancak ürologlar, bu düşüncenin yanlış olduğunu vurguluyor.

İdrar sfinkteri ve rahatlama

Ürologlara göre, duşta idrar yaparak bu zorlanmayı önleyebilirsiniz. Sıcak bir duşta, idrar sfinkterini gevşetmek ve idrarın dışarı çıkmasına izin vermek çok daha kolaydır. Dolayısıyla, sıcak su altında ayakta idrar yapmak aslında sağlıklı bir alışkanlıktır.

İdrarın Temiz Olup Olmadığı Tartışması

Öte yandan, 2000’lere kadar idrarın temiz bir madde olduğu düşüncesi yaygındı. İçinde bakteri ve mikrop barındırmadığına dair yaygın bir inanç vardı. Bu inanç nedeniyle halk arasında “yaralı parmağa işemek” gibi deyimler ortaya çıkmıştı. Bu deyim, antiseptiğe ulaşmanın mümkün olmadığı acil durumlarda, yaranın enfeksiyon kapmaması için üzerine işemenin faydası olabileceğine dair bir inançtan kaynaklanıyordu. Ancak 2014 yılında yapılan araştırmalar, bunun doğru olmadığını ve idrarda bakterilerin bulunabileceğini ortaya koydu. Yani idrar, tentürdiyotun yerini alacak bir sıvı değil…

Eğer idrar yolu enfeksiyonlarınız varsa, yaralı parmağa ya da duşa idrar yapmanızı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü bu durumda idrarınız önemli miktarda bakteri taşır hale gelecektir. Böylece, sizinle aynı duşu kullanan başkalarına enfeksiyon bulaştırma riskiniz artar. Ancak bu, oldukça nadir bir durumdur; çünkü duşta sabunlu ve şampuanlı sularla yıkandığınız için bakterilerin ve virüslerin de yıkanıp gitmesi muhtemeldir.

Yine de, bacağınızda açık bir yara varsa ve enfeksiyonlu idrarınız bu yaraya değerse, vücudunuzdaki enfeksiyonun yayılma riski olduğunu unutmamak gerekir. Sonuç olarak, duş altında idrarınızı bırakmak sizi rahatlatsa bile, eğer evde başka insanlarla yaşıyorsanız, onların hassasiyetlerini de göz önünde bulundurmalısınız. Havuza girdiğinizde başkalarının idrarı içinde yüzmek istememeniz gibi, ev sakinlerinin de sizin idrarınızı yaptığınız bir ortamda temizlenmek istememesi son derece doğal bir durumdur. Eğer mesaneniz doluysa, duşa girmeden önce birkaç saniye ayırıp onu klozette boşaltmak hiç de zor bir iş değildir.

Exit mobile version