Dün, Dünyamızın Eşiğindeki Büyük Felaketten Kurtuluş Hikayesi!

dun-dunyamizin-esigindeki-buyuk-felaketten-kurtulus-hikayesi-eGFlD18d.jpg

Sonunda Bir Asteroit Tehlikesiyle Yüz Yüze Geldik!

Geçtiğimiz günlerde, uzayın derinliklerinden gelen bir asteroit, Dünya’nın atmosferine hızla dalış yaparak tam anlamıyla “ucuz kurtulduk” dedirtti. Söz konusu gök taşı, 2024 RW1 adıyla biliniyordu ve ilk kez 4 Eylül 2024 tarihinde, çarpmasından yalnızca birkaç saat önce tespit edildi. New Scientist’in haberine göre, bu asteroid atmosferimize girdiğinde, Filipinler’in hemen doğusundaki bölgede büyük bir ateş topuna dönüştü.

Olayın ilginç bir yanı ise, bu muazzam ateş topunun, bölgedeki bir tayfun nedeniyle oluşan bulutlu hava koşulları nedeniyle yerden pek de görünmemiş olmasıydı. Gökbilimcilerin yaptığı tahminlere göre, asteroid, atmosferimize saniyede yaklaşık 17.6 kilometre hıza ulaşarak çarptı. Ancak, boyutları o kadar küçüktü ki, atmosferde erimeden geçemedi ve sürtünme etkisi sayesinde yere çarpmadan yok oldu. Eğer bu gök taşı birkaç metre daha büyük olsaydı, çarpma noktasında dev bir patlama yaratabilirdi.

Benzer bir olay, yıllar önce Rusya’da yaşanmış ve o sırada yakındaki yerleşim birimlerinde büyük hasarlara yol açmıştı. Eğer 4 Eylül’de Dünya’nın atmosferine giren asteroid, 5-10-20 metre daha büyük olsaydı, yere çarptığında nükleer patlama boyutlarında hasar bırakması kaçınılmazdı. Bu durum, uzaydan gelen tehditlerin ne denli ciddi olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Görünüşe göre, Dünya’ya çarpmasından yalnızca birkaç saat önce varlığından haberdar olduğumuz bu asteroide benzer dev kayalar, gezegenimize her an risk oluşturmaya devam ediyor. Uzay araştırmalarına yüz milyarlarca dolar harcarken, bu dev gök cisimlerinin varlığından çoğu zaman haberdar bile olamıyoruz.

Exit mobile version