Cihaz, Dünya atmosferindeki trilyonlarca litre tatlı suyu toplayarak artan küresel içme suyu talebinin karşılanmasına yardımcı olabilir. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) bir ekip, su toplamak için su emici “yüzgeçlerden” yararlanan, soğurma tabanlı atmosferik su hasadı (SAWH) adı verilen bir yaklaşım geliştirdi.
Independent Türkçe’nin aktardığına göre araştırmacılar, “Küresel nüfusun yaklaşık üçte ikisi su kıtlığı çekiyor ve 2030’a kadar küresel yıllık su talebinin yaklaşık yüzde 40’ının karşılanamayacağı tahmin ediliyor. Bu durum halk sağlığı, tarım ve tarımsal uygulamalar için ciddi zorluklar doğurabilir.” dedi.
Atmosferde, mevcut sıvı su kaynağına dayanmadan kolayca toplanabilecek yaklaşık 1300 trilyon litre tatlı su bulunmaktadır. Soğurma tabanlı atmosferik su hasadı, geleneksel atmosferik su toplama yöntemlerinin uygulanamadığı aşırı kurak bölgelerde içilebilir su üretimine olanak tanır.
Mevcut SAWH sistemleri genellikle güneş enerjisine dayanmaktadır. Ancak değişken hava koşulları ve düşük enerji yoğunluğu, insanların günlük su ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalmaktadır.
Bilim insanları, atık ısıdan faydalanarak düşük maliyetli ve yüksek performanslı bir çözüm geliştirdiklerini iddia etmektedir.
Sistemin çalışan bir prototipine dayanan hesaplamalar, yüzgeçler üzerindeki 1 litrelik emici kaplamanın yüzde 30 bağıl neme sahip havada günde 1,3 litreye kadar içilebilir su üretebileceğini göstermektedir. Bu, daha önce geliştirilen sistemlerden iki ila 5 kat daha fazla su üretebilme kapasitesine sahiptir.
Araştırma, “Kurak Ortamlar İçin Kompakt Çok Döngülü Yüksek Performanslı Atmosferik Su Hasat Makinesinin Tasarımı” başlıklı bir çalışmada detaylandırılarak, Çarşamba günü ACS Energy Letters akademik dergisinde yayınlanmıştır.