Afrika Turkuaz Yıllık Balığının Yaşam Sırrı Çözüldü!

featured

Yeni yapılan bilimsel araştırmaya göre bilimsel adı Nothobranchius furzeri olan Afrika turkuaz yıllık balığının aylarca susuz nasıl hayatta kaldığı çözüldü. Evrimsel olarak genlerinde saklı olan bu sır, Afrika turkuaz yıllık balığını kuraklığa karşı koruyor ve yaşamını sürdürmesine olanak sağlıyor.

8 Ay Boyunca Susuz Hayatta Kalabilen Balık

Stanford Üniversitesi’nde yapılan araştırmanın makalesi hakemli bilimsel dergi Cell’de yayınlandı. Kurak mevsimlerde bu balıklar 8 ay boyunca diyapoz durumuna geçiyor. Böylelikle yaşamlarını sürdürmeye devam edebiliyorlar. Diyapoz, gelişmenin durdurulduğu ve bu sayede canlının çevresel koşullara rağmen yaşayabileceği bir durum olarak tanımlanıyor.

Eski Genlerin Önemi

Bilim insanları yıllık balığının bu özelliğini 18 milyon yıl önce kazandığını, ancak bunu mümkün kılan genlerin en az 473 milyon yıl önce geliştiğini keşfetti. Diyapoz için uzmanlaşmış genlerin çok eski paraloglar olduğu belirlendi. Paraloglar, aynı organizmada bulunan ancak benzer fakat özdeş-olmayan işlevlere sahip homolog proteinler olarak tanımlanıyor.

Genetik Adaptasyon ve Çevresel Uyum

Genetik Adaptasyon ve Çevresel Uyum

Araştırmacılar, Afrika turkuaz yıllık balığının genomundaki özel paralog genlerin, çevresel koşullara uyum sağlamak için hücresel mekanizmayı dönüştürdüğünü belirtiyor. Bu süreç, yeni işlevsel özelliğin kazanılmasına olanak tanıdı. Bu adaptasyon mekanizması, canlının zorlu çevre koşullarına uyum sağlamasında kilit bir rol oynuyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsiniz

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırmayın ve ücretsiz e-posta aboneliğinizi hemen başlatın.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Haber Dönüşüm ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin