CHP Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, bu sabah saatlerinde İzmir’den Ağrı’ya seyir halindeki bir yolcu otobüsünün Polatlı’da bir köprüye çarpması sonucu meydana gelen trajik kazaya ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Kazada 9 kişi hayatını kaybederken, 26 kişi de yaralandı. Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’na yönelttiği sorularla, can ve mal kayıplarının önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizdi.
Karasu, otobüs yolculuklarındaki güvenlik standartlarının artırılmasına yönelik olarak hayata geçirilen U-ETDS (Uluslararası Elektronik Taşıma Destek Sistemi) hakkında bilgi vererek, bu sistemin önemini vurguladı. U-ETDS, ilk olarak 8 Ocak 2018 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolu Taşıma Yönetmeliği (KTY) ve 24 Nisan 2019 tarihli Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik ile düzenlendi.
“Sistem Takip Edilmelidir”
U-ETDS sisteminin, taşımacılık faaliyetinde bulunan firmaların taşıdıkları eşya, tehlikeli yük, kargo ve yolcu hareketlerinin elektronik olarak takip edilmesi, değerlendirilmesi ve denetimi için önemli bir imkan sunduğunu belirten Karasu, 1 Ocak 2024 itibarıyla şehirler arası otobüslerde bu sistemin zorunlu hale geleceğini ifade etti. Karasu, “Söz konusu sistemle yolcu otobüslerinde aracın hızı, şoförün yorgunluk durumu, emniyet kemerinin takılı olup olmadığı, telefonla konuşup konuşmadığı gibi tüm bilgilerin bakanlığınız tarafından adım adım takip edilmesi gerekmektedir” dedi.
“Sorular ve Beklentiler”
Ulaş Karasu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu’ndan şu soruları yanıtlamasını istedi:
- Polatlı ilçesinde yaşanan trafik kazasının sebebi nedir? İhmali bulunan kişi veya kişiler hakkında hangi yasal işlemler yapılmıştır?
- U-ETDS sistemi, Bakanlığınızda nasıl kullanılmaktadır? Otobüs ve personelinin anlık takibi nasıl sağlanmaktadır ve bu kişilerin denetim süreçleri nasıl işlemektedir?
- Ülkemizde kaç adet şehirler arası yolcu otobüsü bulunmaktadır? Bu otobüslerin kaç tanesi U-ETDS sistemine kayıtlıdır ve kaç tanesi anlık olarak bakanlığınız tarafından takip edilmektedir?
- Polatlı’da kaza yapan otobüs U-ETDS sistemine kayıtlı mıdır? Kayıtlı ise, bakanlığınız tarafından otobüsün şoförünün yorgun araç kullanıp kullanmadığı, emniyet kemerinin takılı olup olmadığı, telefonla konuşup konuşmadığı gibi bilgileri içeren veriler takip edilmiş midir? Eğer takip edilmişse, kaza öncesindeki sonuçlar nelerdir? Takip edilmemişse, gerekçesi ve sorumluları kimlerdir?
- U-ETDS sisteminin zorunlu hale gelmesinin ardından kaç adet yolcu otobüsü şoförüne veya ilgili personele hangi yasal yaptırımlar uygulanmıştır?
- Ülkemizdeki karayollarında ve otoyollarda kaç adet yol kenarı denetim istasyonu bulunmaktadır? Bu denetim istasyonlarının görevleri nelerdir?
- Denetim istasyonlarının standartları nelerdir? Söz konusu istasyonlarda her biri ayrı ayrı gösterilmek üzere kaç personel görev yapmaktadır?
- Kazanın meydana geldiği yolda denetim istasyonu bulunmakta mıdır? Eğer bulunuyorsa, son denetim ne zaman yapılmıştır?
- Kaza yapan yolcu otobüsü en son ne zaman denetimden geçmiştir? Denetim sonuçları ne olmuştur?