Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu’ndan Açıklama
Silivri Belediye Başkanı Bora Balcıoğlu, bazı yerel gazetelerde ve internet sitelerinde yayımlanan haberlere ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamasında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek’in belediye borçlarıyla ilgili yaptığı açıklamaların çarpıtıldığını vurguladı. Balcıoğlu, belediyenin toplam borcunun 1 milyar 503 milyon 295 bin TL olduğunu, buna karşın bazı haberlerde bu rakamın yanıltıcı bir şekilde 462 milyon TL olarak ifade edildiğini belirtti.
Balcıoğlu, yanıltıcı bilgilerle kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi için basın mensuplarının daha dikkatli ve sorumlu bir yayıncılık anlayışını benimsemeleri gerektiğini ifade etti. Açıklamasında şunları kaydetti:
“Son günlerde yerel gazetelerde ve internet sitelerinde yer alan haberlerde, CHP Genel Başkan Yardımcımız Sayın Gökan Zeybek’in ifadeleri çarpıtılarak, Silivri Belediyesi’nin borçlarının 1 milyar 503 milyon 295 bin TL olduğu gerçeğinin göz ardı edildiği ve bu borcun yalnızca 462 milyon TL olduğu yönünde yanıltıcı açıklamalar yapılmıştır. Bu durum, kamuoyunda ciddi bir yanlış anlaşılmaya ve haksız bir algı operasyonuna sebep olmaktadır.”
“Yeni Açıklanan Rakamlar Sadece SGK ve Vergi Borçlarını Kapsamaktadır”
Öncelikle, bu tür yanıltıcı ve kasıtlı haberlerle kamuoyunu meşgul edenlerin niyetini anlamak zor değildir. CHP Genel Başkan Yardımcımız Sayın Gökan Zeybek, yaptığı basın açıklamasında, CHP’nin kazandığı belediyelerin yalnızca SGK ve vergi borçlarına dikkat çekmiştir. Diğer borçlar bu hesaba dahil edilmemiştir. Yani, açıklanan rakamlar belediyelerin toplam borcunu değil, sadece SGK ve vergi borçlarını kapsamaktadır.
- Örneğin: Keçiören Belediyesi, asıl borcunu 1 milyar 755 milyon TL olarak açıklamıştır. Ancak Genel Başkan Yardımcımız, Keçiören Belediyesi’nin SGK ve vergi borçlarını 1 milyar 398 milyon TL olarak belirtmiştir. Bu durum, yalnızca SGK ve vergi borçlarını içermektedir, toplam borç yükünü yansıtmamaktadır.
Silivri Belediyesi’ne gelince, bizim toplam borç yükümüz 1 milyar 503 milyon 295 bin TL’dir. Bir kez daha altını çizerek belirtiyorum: Borç yükümüz 1 milyar 503 milyon 295 bin TL’dir ve bu borçlar; İller Bankası, yapılandırmalar, resmi kurumlar, kamu idare payları, personel tazminatı, firma borçları, teminat ve emanetler, vergi dairesi ve belediye iştirakleri borçlarını içermektedir. Bu kalemler, toplam borç yükümüzü oluşturmaktadır.
Amacımız, kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve bu yanlış algıları kesin bir dille düzeltmektir. Yayımlanan yanlış bilgilerin derhal düzeltilmesini ve kamuoyunun doğru bilgilendirilmesini ilgili gazetelerden talep ediyoruz. Kimse Silivrililerin aklını ve vaktini bu tür algı oyunlarıyla çalmaya kalkmasın. Silivrililerin bu tür manipülasyonlara karnı tok!
Bu gerçeği görmek istemeyenlere, 31 Mart seçim sonuçlarına dönüp bakmalarını ve şapkalarını önlerine koyup düşünmelerini öneriyorum. Okunmak için komik işlere girenler, kendilerini komik duruma düşürmekten öteye gidemezler. Son olarak, bu tür yanıltıcı haberlerin tekrarlanmaması için basın mensuplarının daha dikkatli ve sorumlu bir yayıncılık anlayışını benimsemelerini bekliyoruz. Doğruluk, şeffaflık ve sorumluluk ilkeleriyle hareket eden basının demokrasimizin temeli olduğunu unutmamalıyız.”