Mustafa Nedim Yamalı’nın AKP İddialarına Cevabı

mustafa-nedim-yamalinin-akp-iddialarina-cevabi-JmbQn6vL.jpg

Mustafa Nedim Yamalı’nın AKP İddialarına Yanıtı

Gelecek Partisi Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Milletvekili Mustafa Nedim Yamalı’nın, “AKP’ye geçeceği” yönündeki iddialar son günlerde gündemi meşgul etmeye başladı. Bu iddialar üzerine Yamalı’nın, “Ahmet Davutoğlu’nun partide yapılan tüm görüşmelerden haberi var. Eğer AKP’ye geçecek olursak, genel başkanımız Ahmet Davutoğlu ile birlikte hareket ederiz” şeklindeki açıklamaları bazı haber sitelerinde yer buldu. Cumhuriyet gazetesine verdiği demeçte Yamalı, bu ifadeleri daha ayrıntılı şekilde açıkladı.

Seçimlerin ardından siyasi partilerin yeni yol haritaları belirleme ve yeni ittifaklar kurma çabaları içinde olduğunu belirten Yamalı, “Biz de AKP’li arkadaşlarla sürekli görüşmeler yapıyoruz. Tüm siyasi partilerden milletvekillerine, ‘Gelin, birlikte çalışalım’ şeklinde teklifler alıyoruz. Meclis’teki birçok toplantıda yalnızca AKP’li milletvekilleriyle değil, DEVA, Saadet Partisi, İYİ Parti ve CHP’li arkadaşlarımızla da fikir alışverişinde bulunuyoruz. Amacımız, bir yol haritası oluşturmak” dedi.

TÜRKİYE PARTİLER PANAYIRI

“Gelecek Partisi’nden AKP’ye geçişler olabilir mi?” sorusuna Yamalı, “Biz kendi çalışmalarımıza odaklanıyoruz. 6’lı masaya katılmadan önce büyük bir partiden çok, yüzde 2.5-3 civarında bir oy oranına sahip bir partiydik. Ancak 6’lı masa sürecinden sonra neredeyse yok olma noktasına geldik. Buradan çıkış yolu olarak iki seçenek görüyoruz. Birincisi, partimizi toparlamak. Özellikle muhafazakâr camiadaki bölünmeyi nasıl bir araya getirebiliriz, bu dağınıklığı nasıl aşarız konusunda tüm kesimlerle görüşmeler yapıyoruz” şeklinde yanıt verdi.

FEDAKÂRLIK YAPARIZ

Yamalı, “AKP ile geçiş süreçlerinde yeşil ışık yakılması mümkün mü?” sorusuna ise, “Ben, AKP’nin kuruluşunda yer almış biriyim. AKP’li arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde, ‘İkinci parti konumunuzu kalıcı hale getirmek için toparlanmaya ihtiyacınız var’ diyoruz. 14 Ağustos nedeniyle belki de transfer durumu söz konusu. Bunu bir paket halinde değerlendirebilirler. Görüşmelerimiz oldukça samimi geçiyor ve genel başkanımızın haberi olmadan hiçbir görüşme yapmıyoruz” ifadelerini kullandı.

“Muhafazakâr camiadaki dağınıklığı toplamak adına her türlü adımı atarız, her türlü fedakârlığı yaparız” diyen Yamalı, “Eğer AKP’ye geçmeniz gerekirse bile mi?” sorusuna, “Elbette. Daha önce kendi adımızı Saadet Partisi’ne verdik. Ancak Saadet Partisi ile bazı konularda farklılıklarımız var. Eğer samimi bir toparlanma iradesi oluşursa, her türlü fedakârlığı yapmaktan çekinmeyiz” yanıtını verdi.

REFERANDUM İÇİN 360 GEREKİYOR

TBMM’deki mevcut milletvekili dağılımı şu şekildedir: AKP 264, CHP 127, DEM Parti 57, MHP 50, İYİ Parti 32, Saadet Partisi 10, Gelecek Partisi 10, DEVA Partisi 15, HÜDAPAR 4, Yeniden Refah Partisi 4, Demokrat Parti 3, TİP 3, Demokratik Bölgeler Partisi 2, Emek Partisi 2 ve DSP 1 milletvekili bulunmaktadır. Eğer Gelecek Partisi’ndeki 10 milletvekili AKP’ye katılırsa, AKP’nin milletvekili sayısı 264’ten 274’e yükselecek. AKP ve MHP ittifakının toplam milletvekili sayısı ise 324 olacak.

İktidarın, TBMM’nin 1 Ekim’de yeni yasama çalışmalarına başlamasıyla birlikte yeni anayasayı gündeme getirmesi bekleniyor. Yeni anayasanın TBMM’de doğrudan kabul edilebilmesi için 400 milletvekilinin “evet” oyu, kamuoyuna sunulması (referandum) için ise 360 milletvekilinin “evet” oyu alması gerekecek.

Exit mobile version