İstanbul Evi Paris’te Açıldı: Olimpiyat Vizyonu ve Kültürel Zenginlik

istanbul-evi-pariste-acildi-olimpiyat-vizyonu-ve-kulturel-zenginlik-k7iOGryM.jpg

İstanbul Evi, Paris’te Açıldı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi işbirliği ile Paris’in ünlü moda müzesi “Palais Galliera”da İstanbul Evi açıldı. Bu özel etkinlik, 8 Ağustos’a kadar İstanbul’un tanıtımını yapmak amacıyla ziyaretçileri ağırlayacak. İstanbul Evi’nin kurulma amacı, Türkiye’nin 2027 Avrupa Oyunları tanıtım programının yanı sıra, 2036 Olimpiyat adaylığı için lobi faaliyetleri yürütmek olarak belirlendi.

Tarihi belgeler ve görsel içeriklerle zenginleştirilmiş İstanbul Evi’nin açılışı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik ve İstanbul’un 17 ilçe belediye başkanının katılımlarıyla gerçekleştirildi. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu ve kızı Beren İmamoğlu da Paris’teki açılışta İmamoğlu’nu yalnız bırakmadı. İmamoğlu, açılış öncesinde İstanbul Evi’nde ağırladığı efsane atlet Sergey Bubka ile keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Açılış Töreni ve Konuşmalar

Siyaset ve spor dünyasından birçok ünlü ismin bir araya geldiği açılış töreninde; Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkanı, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) üyesi Nenad Laloviç, Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC) Başkanı Spyros Capralos, Olimpik Milli Kadın Voleybol Takımı eski kaptanı Esra Gümüş Kırıcı ve İmamoğlu birer konuşma yaptı.

İmamoğlu’nun Açılış Konuşması:

“Bu akşam, artık ‘İstanbul Evi’ dediğimiz, Paris’teki bu güzel mekanda, sizlerin huzurunda konuşmak benim için bir ayrıcalık ve onurdur” diyen İmamoğlu, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

  • “Türkiye Olimpiyat Komitesi ile birlikte, konuklarımızı Türk misafirperverliğinin en iyi örneğiyle ağırlıyoruz.”
  • “Olimpiyat ve paralimpik oyunlarını bir spor etkinliğinin ötesine taşıyarak, insanlığı mükemmellik, dostluk ve saygı ruhuyla birleştiren değerler ve ülkeler üzerine düşünmeliyiz.”
  • “Ailem ve ben, Kadın Milli Voleybol Takımımızın büyük hayranıyız. Olimpiyatlarda yarışmalarını görmek bizleri ziyadesiyle gururlandırdı.”

İmamoğlu, Paris’in kendilerini sıcak bir şekilde kucakladığını ve olağanüstü organizasyon kalitesiyle herkesi etkilediğini belirtti. Ayrıca, Eyfel Kulesi’nde olimpiyat halkalarını görmenin ilham verici olduğunu vurgulayarak, bu halkaların bir gün İstanbul’da, Boğaz üzerinde Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlayan köprüyü süsleyeceğini hayal ettiğini ifade etti.

İstanbul’un Olimpiyat Vizyonu

İmamoğlu’nun Vizyonu:

“Mükemmellik, olimpiyat oyunlarının temel direği ve oyunların felsefesinin ana ilkeleri arasında yer alıyor. İstanbul, birliğin, çeşitliliğin ve kültürel zenginliğin sembolüdür.” diyerek İstanbul’un geçmişi ve kültürel zenginliği hakkında bilgi verdi. İmamoğlu, İstanbul’un 8000 yıllık tarihiyle olimpiyat ruhunun bir yansıması olduğunu belirtti.

“2027 yılında Avrupa Oyunları’na ev sahipliği yapmak, farklılıklarımıza rağmen dostane rekabet ruhuyla birleşebileceğimizi tüm dünyaya kanıtlayacak güçlü bir birlik sembolü olacaktır.” diyen İmamoğlu, İstanbul’un kültürel ve tarihi mirasını onurlandırarak spor dünyasını da kucaklayacağını dile getirdi.

Modern Spor ve Sürdürülebilirlik

İmamoğlu, İstanbul’un modern stadyumları ve spor altyapısıyla uluslararası spor etkinlikleri için canlı bir merkez haline geldiğini ifade etti. “2027’ye doğru ilerlerken, sporculara ve seyircilere unutulmaz bir deneyim yaşatmak için her ayrıntıyı planlıyoruz.” dedi.

Öne Çıkan Hedefler:

  • Karbon ayak izlerini azaltmak.
  • Toplu taşımayı teşvik etmek.
  • Herkes için erişilebilir tesisler sağlamak.
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği önceliklerimizden biri olacak.

İmamoğlu, “Olimpiyatların ruhuna uygun olarak, İstanbul 2027 Avrupa Oyunları’nı ortak bir amaçla bir araya geldiğimizde neler başarabileceğimizin parlak bir örneği haline getirmek için birlikte çalışmalıyız.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Açılışın ardından Özgür Özel, İmamoğlu’nu platforma davet etti. İkili, EOC Başkanı Capralos’a kıspet hediye etti. Paris’teki İstanbul Evi açılışı, Karsu konseriyle coşkulu bir şekilde sona erdi.

Etkinlikler ve Sanatçı Konuklar

İstanbul Evi, akşam saatlerinde gerçekleştirilen açılış töreni öncesinde düzenlenen etkinliklerle konuklarını ağırlamaya başladı. “Yolu Paris’le Kesişen Sanatçılar” konulu söyleşi, yazar ve seslendirme sanatçısı Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde ressam Bedri Baykam ile yapıldı.

Gazeteci Banu Yelkovan’ın modere ettiği “Yüz Yıllık Hayal” konulu söyleşinin konuğu yazar İzzeddin Çalışlar oldu. Ayrıca Yelkovan tarafından yönetilen “Türkiye’de Jimnastiğin Tarihini Değiştiren Takımın Hikayesi” konulu söyleşide yönetmenler Efe Öztezdoğan ve İpek Kent yer aldı.

AIIPS Avrupa Genel Sekreteri Murat Ağca’nın yönettiği “İstanbul Talks: A Vision Beyond” başlıklı söyleşide, sırıkla atlamada gerçekleştirdiği 6 metre 14 santimlik rekoru 26 yıl boyunca kırılamayan efsane atlet Sergey Bubka ile Londra 2012 ve Tokyo 2020 Olimpiyatlarında milli formayı giyen Naz Aydemir Akyol ve Dünya Olimpiyanlar Derneği Başkanı Joel Bouzou bir araya geldi.

Exit mobile version