İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan CHP’ye Yönelik Soruşturma

istanbul-cumhuriyet-bassavciligindan-chpye-yonelik-sorusturma-nJcLisOU.jpg

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanlığı’nda kaydedildiği iddia edilen para sayma görüntüleriyle ilgili olarak 22 şüpheli hakkında hazırlanan iddianamenin bir örneğini 9 Ağustos’ta resmi yazıyla Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na iletti. Savcılığın yazısında, “Sosyal medya platformunda 11 Mart itibarıyla kimliği belirsiz bir şahsın, siyah renkli çantadan deste halindeki banknotları çıkararak masanın üzerine dizdiğine dair görüntülerin paylaşıldığı” bilgisi verildi.

Yazıda, “Görüntülerle ilgili olarak maddi gerçeğin ortaya çıkarılması ve somut olayda herhangi bir suç veya suç unsurunun bulunup bulunmadığının tespiti açısından resen soruşturma başlatıldığı” ifadesi yer aldı. Ayrıca, görüntülerdeki paraların, “SEAS Besicilik şirketi yetkilisi Ali Rıza Braka tarafından Sarıyer ilçesindeki 14 taşınmazın CHP’ye satılması sırasında kullanılanlar olduğunun tespit edildiği” belirtildi.

TAPUYA TESCİL İSTEMİ

Yazıda, “Siyasi partilerin taşınmaz mal edinmelerinin ve hangi usule göre gelir sağlayabileceklerinin Siyasi Partiler Kanunu’nda düzenlendiği, siyasi partilerin mali denetimlerinin de Anayasa Mahkemesi tarafından yapılacağının ilgili kanunda açıkça belirtildiği” vurgulandı. Devamında ise şöyle denildi: “CHP İstanbul İl Başkanlığı binası olarak kullanılan taşınmazların, usulsüz bir şekilde toplanan paralarla satın alınması nedeniyle Siyasi Partiler Kanunu’nun 69, 74 ve 76. maddeleri uyarınca, Cumhuriyet Halk Partisi hakkında gerekli inceleme ve değerlendirme yapılması, usulsüz toplanan paraların hazineye irat kaydedilmesi ve söz konusu taşınmazların hazine adına tapuya tescil edilmesi hususunda gereğinin takdiri amacıyla soruşturma dosyasının onaylı bir sureti yazımız ekinde gönderilmiştir.”

CHP SATIŞ BEDELİNİ 39 MİLYON LİRA OLARAK BELİRTTİ

Savcılık tarafından CHP İl Başkanlığına gönderilen yazıda, “Taşınmazların hangi tarihte kim tarafından ve ne kadar bedelle satın alındığı, taşınmazın satın alınmasında kullanılan paranın nereden ve nasıl temin edildiği, satıcıya hangi yolla ödendiği şeklindeki bilgilerin istendiği” aktarıldı. CHP İl Başkanlığı ise cevabında, satış bedelini 39 milyon 870 bin lira olarak belirtti. İddianamede, “İl başkanlığınca taşınmazların satın alınması sırasında 6 milyon liranın 6 Kasım 2019’da, 18 milyon 360 bin liranın ise 18 Kasım 2019’da il başkanlığı hesabından havale edildiğine ilişkin dekontlar sunulduğu” ifade edildi.

İddianamede, “24 milyon 360 bin liranın satıcının banka hesabına havale yoluyla ödendiği, 15 milyon 510 bin liranın ise satın alınacak binaya katkı vermek isteyen vatandaşların bağışlarıyla karşılandığı ve satıcıya elden verildiği, ayrıca 365 bin lira tapu harcı ve 4 bin 480 lira da döner sermaye ödemesi yapıldığı” bilgisi yer aldı. Cevap yazısında, taşınmaz satın alma sürecinde başlatılan “Bir Tuğla da Sen Koy” kampanyasının parti genel merkezi tarafından düzenlendiği belirtilerek, CHP İl Başkanlığı, “Genel Merkezimizin hesap hareketlerini görme yetkimiz olmadığından, bahse konu kampanyada ne kadar, kim tarafından, hangi suretle bağış yapıldığı hususlarında İl Başkanlığımızda bilgi ve belge bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

3 AYRI SUÇLAMA

Başsavcılık tarafından onaylanan ve İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamede, 22 şüphelinin tamamının, Siyasi Partiler Kanunu’nun “kanuna aykırı bağış, kredi veya borç alınması, borç verilmesi” maddesi uyarınca 6’şar aydan 1’er yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi. İddianamede, şüphelilerin ayrıca TCK 53. maddeye göre seçme ve seçilme ehliyeti ile vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan yoksun kılınmaları da talep edildi.

Exit mobile version