İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ndan Sokak Hayvanları Yasa Tasarısına İlişkin Açıklama

istanbul-buyuksehir-belediye-baskani-ekrem-imamoglundan-sokak-hayvanlari-yasa-tasarisina-iliskin-aciklama-BmE4RLld.jpg

AKP tarafından Meclis’e sunulan ve hayvan hakları savunucularının büyük tepkisini çeken sokak hayvanları yasa tasarısına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu‘ndan ayrıntılı bir yanıt geldi. İmamoğlu, “TBMM gündemine gelen, sokak hayvanlarıyla ilgili yasa tasarısı neden uygulanamaz?” başlığıyla tasarının neden uygulanamayacağını madde madde anlattı. İmamoğlu’nun itirazları şu şekildedir:

  • Mevcut yasa bile tam olarak uygulanmamış, ilgili yönetimler tarafından yeterli sayıda barınak açılmamış, kısırlaştırma yapılmamış ve gerekli personel ve kaynak ayrılmamıştır. İlgili bakanlıklar da destek vermemiştir.
  • Sahipsiz sokak hayvanları tarafından saldırıya uğrayan vatandaşlar olduğu bir gerçektir ancak bu vakaların hangi bölgelerde yoğunlaştığının analizi yapılmadan her yere aynı uygulama dayatılmak istenmektedir.
  • Sahiplendirme çalışması yeterince yapılmamış, etkili teşvik çalışmaları yapılmamıştır.
  • Yasa tasarısında hedeflenen sürede sokak hayvanlarının barınaklara toplanması hem olanaksızdır hem de popülasyonu artırabileceği gerçeği göz ardı edilmektedir.
  • Bazı bölgelerde kedi ve köpek popülasyonunun azaltılması biyolojik dengeyi bozabilir ve başka vahşi hayvanların çoğalmasına sebep olabilir.
  • İllegal evcil hayvan satışı ve üretimi kontrol altına alınmamıştır.
  • Yeni yasa tasarısının uygulanması için gereken bütçe mevcut yasanın uygulanması için gereken bütçeden çok daha büyüktür.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, çözümün bu konuda ortak akılla hareket etmek, pratikte başka sorunlara yol açan adımlar yerine uygulanabilir bir yasa hazırlamak olduğunu vurguladı. Mevcut yasada tanımlanmış ancak uygulanmamış adımların hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. İmamoğlu, “Sosyal olarak topluma uyum sağlamış, rehabilitasyonu yapılmış canlıların gönüllüler işbirliği ve desteğiyle alındığı yere bırakılması, takibinin yapılması, kayıt altına alınması, çip takılması, ‘bakımını yap, aşıla, kısırlaştır ve sahiplendir’ yaklaşımı temel olmalıdır.”

Exit mobile version