Gezi Parkı Direnişi
Gezi Parkı Direnişi, 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti’nin Taksim Gezi Parkı’na Topçu Kışlası inşaatı planlarıyla başlayan ve Türkiye geneline yayılan hükümet karşıtı protestolardır.
Protestoların Yayılması
İstanbul’da başlayan direniş, kısa sürede Ankara, İzmir ve diğer büyükşehirler ile Türkiye’nin çeşitli illerine yayılmıştır. Halk, hükümetin politikalarına karşı sesini yükseltmiştir.
Sonuçlar ve Etkiler
Gezi Parkı Direnişi sonucunda 10 kişi hayatını kaybetmiş, 8 binden fazla kişi yaralanmıştır. Olaylar, Türk toplumunda derin izler bırakmış ve hükümet ile halk arasındaki gerilimi artırmıştır.
TÜM TÜRKİYE’YE YAYILDI
Bu müdahaleler ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın inşaatın yapımında ısrarcı açıklamaları ile protestolar hükûmet karşıtı gösterilere dönüşmüş ve başta Ankara, İzmir gibi büyükşehirler olmak üzere Türkiye’nin diğer illerine de yayılmıştı.
2,5 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ KATILDI
İçişleri Bakanlığı’nın 23 Haziran’da yaptığı açıklamaya göre; Bayburt ve Bingöl hariç 79 ilde düzenlenen eylemlere toplam 2.5 milyon kişi katılmış, bundan daha fazla kişi de sosyal ağlar aracılığıyla görüşlerini aktarmışlardı.
10 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ, 8 BİNDEN FAZLA YARALI
Olaylar sonucunda; Mehmet Ayvalıtaş, Abdullah Cömert, Ethem Sarısülük, Ali İsmail Korkmaz, Ahmet Atakan, Berkin Elvan, Burak Can Karamanoğlu, Mehmet İstif ve Elif Çermik ve 2 güvenlik görevlisi polis komiseri Mustafa Sarı ile polis memuru Ahmet Küçüktağ hayatını kaybetmiş, 8163 kişi yaralanmıştı.
SOSYAL MEDYADA YIL DÖNÜMÜ MESAJLARI