CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den Sosyal Güvenlik Sistemi Açıklaması

chp-nigde-milletvekili-omer-fethi-gurerden-sosyal-guvenlik-sistemi-aciklamasi-HYXLnpYH.jpg

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de sosyal güvenlik sisteminin önemine dikkat çekerek, ülkede 15 milyon 430 bin kişinin devletten emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim aylığı aldığını belirtti. Bununla birlikte, 25 milyon 193 bin kişinin sigortalı olarak çalıştığını vurguladı.

Gürer, sosyal güvenlik sisteminin sürdürülebilirliğinin, çalışan nüfus ile emekli nüfus arasındaki dengenin korunmasına bağlı olduğunu ifade ederek, dünyada genel kabul gören 4 çalışanın 1 emekliye bakması dengesinin Türkiye’de bozulduğunu belirtti. Özellikle ekonomik kriz etkisiyle kayıt dışı çalışmanın arttığını ve bu durumun mücadele gerektirdiğini belirtti.

Gürer, Verilere Dikkat Çekti

  • Toplam 25 milyon 193 bin 80 aktif sigortalının bulunduğunu belirtti.
  • Sigortalıların 18 milyon 482 bin 440’ının SSK 4a statüsünde, 3 milyon 59 bin 331’inin Bağ-Kur 4b statüsünde ve 3 milyon 651 bin 309’unun Emekli Sandığı 4c statüsünde olduğunu açıkladı.
  • 15 milyon 430 bin 717 kişinin emeklilik, malullük, ölüm aylığı ile dul ve yetim maaşı aldığını belirtti.

Aktif sigortalıların pasif sigortalılara oranının 2020’de 1,93 iken 2024’te 1,63’e gerilediğini ve bu durumun sistemin finansal yüküne olumsuz yansıyabileceğini vurguladı.

Gençler Çalışma Yaşamına Dahil Edilmeli

Öğrenci statüsünde olan stajyer ve çırakların işgücü piyasasındaki durumuna dikkat çeken Gürer, genç işsizliğin azaltılması ve istihdamın artırılmasının önemli olduğunu belirtti. Bu grupların emekliye düşen çalışan sayısını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Kayıt Dışı Çalışma Sorunu ve Çözüm Önerileri

Gürer, kayıt dışı çalışmanın sosyal güvenlik sistemine ve ekonomiye ciddi zararlar verdiğini belirterek, denetimlerin artırılması ve kayıt dışı istihdamın önlenmesi gerektiğini vurguladı. Özellikle göçmenler ve mülteciler arasında kayıt dışı çalışanların sayısının yüksek olduğunu ve bu durumun sosyal güvenlik sistemi için risk oluşturduğunu ifade etti.

  • Kayıt dışı istihdamın gıda sektörü için de ciddi riskler oluşturduğunu belirtti.
  • Gürer, iktidarın kayıt dışı istihdamla mücadelede etkili adımlar atması gerektiğini ve bu sorunu kökten çözmeye odaklanması gerektiğini ifade etti.
Exit mobile version