Yevgeni Lansere’nin 1922 Ankara’sını Aydınlatan Eserleriyle Dolu Bir Sergi: Tarihin İzinde Bir Yolculuk

yevgeni-lanserenin-1922-ankarasini-aydinlatan-eserleriyle-dolu-bir-sergi-tarihin-izinde-bir-yolculuk-pwzYFqkC.jpg

Kurtuluş’un Türkiye’si: 1922 Ankara Yazı Sergisi Açıldı

Rus grafik sanatçısı, ressam, heykeltıraş, mozaikçi ve çizer Yevgeni Yevgenyeviç Lansere’nin eserlerinden oluşan “Kurtuluş’un Türkiye’si: 1922 Ankara Yazı” sergisi, dün İstanbul Kültür Üniversitesi Bakırköy Yerleşkesi’ndeki İstanbul Kültür Üniversitesi Sanat Galerisi’nde (İKÜSAG) sanatseverlerle buluştu. Bu özel sergi, Cumhuriyetin 100. yılına ithafen, gazetemiz ve Kültür Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirildi. Açılış etkinliğine Rus Evi Ankara Müdürü Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko, Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri ve gazetemizin yazarı Işık Kansu, gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Mine Esen, akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katıldı.

‘Çok Mutluyuz’

Açılışta konuşan gazetemizin yazarı Işık Kansu, serginin Rus Evi Müdürü Sotniçenko ile birlikte Cumhuriyetin 100. yılına özel olarak hazırlandığını vurguladı. Kansu, “Bu sergiyi daha önce çeşitli üniversitelere de taşıdık; Kültür Üniversitesi’ne de getirmekten büyük onur duyuyoruz. Kültür Üniversitesi yönetimine ve değerli öğrencilerine teşekkür ediyorum. Dilerim, bu işbirliğimiz devam eder. Cumhuriyetin 100. yılında bu önemli sergiyi kamuoyuyla buluşturmaktan dolayı son derece mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

‘Dostluk Sembolü’

Kansu’dan sonra söz alan Rusya Büyükelçiliği Müsteşarı ve Rus Evi Ankara Müdürü Doç. Dr. Sotniçenko, serginin kendileri için taşıdığı önemi dile getirdi. Sotniçenko, “Bu sergi, Türkiye ve Rusya arasında bir dostluk sembolü niteliğinde. Lansere de bir dostluk sembolü, çünkü o, Türkiye’nin en zor dönemlerinde buraya gelerek gördüklerini resmetti. Bu anılar ve çizimler Türkiye için büyük bir anlam taşıyor. Bu serginin 9’uncusunu gerçekleştiriyoruz; Ankara’yı İstanbul’da, Türkiye’nin başkenti olarak tanıtmak bizim için çok önemli. Lansere’nin eserlerini Hatay ve Mersin gibi farklı şehirlerde de sergilemeyi planlıyoruz.” şeklinde konuştu.

‘Cumhuriyetin Sorumluluğu’

Açılışta son konuşmayı yapan Kültür Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksektepe, Cumhuriyetin 101. yılına yaklaşırken Cumhuriyetin yurttaşlara sunduğu özgürlüklerin yanı sıra korunması gereken büyük bir sorumluluk olduğunu belirtti. “Bu sorumluluğu tarih bilinci ve siyaset bilimi kadar desteklediğimiz her alanda duyuyoruz.” diyen Yüksektepe, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Cumhuriyet tarihinin zenginliğini genç kuşaklara aktarma noktasında Cumhuriyet gazetesi her zaman yanımızda. Geçtiğimiz yıl gençlik, eğitim ve gelecek için başlattığımız üniversite medya işbirliği, Cumhuriyet ve sanattan ilham alarak yeni bir boyut kazandı. Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ve Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mine Esen nezdinde tüm Cumhuriyet ailesine, gençliğe bu imkânları sağladıkları için teşekkür etmek isterim.”

Sıra Dışı İzlenimler

Sergide Lansere’nin, 1922 yılında Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçiliği tarafından sanatsal çalışmalar yürütmek üzere Ankara’ya davet edildiği dönemde, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde edindiği sıra dışı izlenimleri sanatçı duyarlılığıyla tuvale ve çizgiye aktardığı eserler yer alıyor. Eserler arasında, Lansere’nin çizdiği Mustafa Kemal Atatürk ve Halide Edip Adıvar’ın portreleri de dikkat çekiyor. Sanatçının kişisel günlüğüne aktardığı notlar ve çizimleri, “Yevgeni Lansere: Bir Ankara Yazı-1922’nin yazında gerçekleştirilen Anadolu Gezisinden Eskizler ve Notlar” adıyla Cumhuriyet Kitapları tarafından yayımlanmıştı.

Exit mobile version