İstanbul Modern’de, 50 Yıldır Anıların Peşinde: Usta Fotoğraf Sanatçısının Eserleri

istanbul-modernde-50-yildir-anilarin-pesinde-usta-fotograf-sanatcisinin-eserleri-Lg7AM11l.jpg

İstanbul Modern’de İzzet Keribar’ın “Renklerin Yolculuğu” Sergisi

İstanbul Modern, Türkiye’de fotoğraf tarihinin ustalarına adanmış sergiler düzenlemeye devam ediyor. Bu çerçevede, sanat dünyasının duayen isimlerinden İzzet Keribar’ın “Renklerin Yolculuğu” adlı sergisi, sanatseverlerle buluştu. 89 yaşındaki sanatçının, 1950’li yıllara kadar uzanan eserlerinden oluşan geniş bir seçki, sergide yer almakta.

Serginin küratörlüğünü üstlenen İstanbul Modern fotoğraf bölümü yöneticisi Demet Yıldız Dinçer, Keribar’ın dünya genelinde seyahat ettiği 80’den fazla ülkedeki manzara ve portre fotoğraflarını bir araya getiriyor. Bu kapsamda sergi, renk, ışık, doku ve grafik unsurlar gibi biçimsel öğeleri ön plana çıkarırken, sanatçının yıllar içindeki değişen tarzını da gözler önüne seriyor.

‘Bir Milyonun İçinden Seçki’

İzzet Keribar, 1957 yılında askerlik hizmetini yerine getirmek üzere gittiği Kore’de bir yıl boyunca fotoğraf çekerek teknik becerilerini geliştirdi. İFSAK onur üyesi olan Keribar’ın çektiği Türkiye ve dünya fotoğrafları, ülkemizin en önemli fotoğraf arşivlerinden biri olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, sergide yer alan 120 fotoğrafını İstanbul Modern’in koleksiyonuna bağışlaması, sanatçının sanata olan katkısını bir kez daha gözler önüne seriyor.

Serginin 5 Kasım’da düzenlenen açılışına katılan Keribar, “İstanbul Modern’de sergi açmak her fotoğrafçının hayali” diyerek, 1950’lerdeki imkânsızlıklar nedeniyle deklanşöre basmaktan dahi korktuklarını ifade etti. Usta fotoğraf sanatçısı, “1 milyon 500 bin fotoğraf arasından yaptığımız bu özel seçki, sanat hayatımın farklı evrelerini simgeliyor. Her bir fotoğraf; anları, coğrafyaları, renkleri, duyguları ve farklı kültürel bağlamları bir araya getiriyor” şeklinde konuştu.

Küratör Demet Yıldız Dinçer, yaptığı konuşmada Keribar’ın 1980 yılında İFSAK üyesi olduktan sonra fotoğraf çekimlerinin hız kazandığını vurguladı. Dinçer, usta ismin “ikonik” fotoğraflarında belirgin bir mesafeli hümanizm olduğunu dile getirdi. Sergide yer alan Keribar’ın fotoğrafları, sembol niteliğinde olup, her biri izleyicide “Daha önce bir yerlerde görmüştüm” hissini uyandırıyor.

Exit mobile version